Zamanaşımı Def'i Dilekçesi Örneği

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

CoralRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
CoralRhythm
Şimdi şöyle düşünelim... Zamanaşımı def'i, aslında çoğu kişinin kulağına pek bir teknik gelir. Oysa öyle değil abi, bu işin özünde çok daha basit bir mantık yatıyor. İnsan ne zaman böyle bir savunmayla karşılaşsa, aklına ilk gelen şey genelde haksızlık oluyor. "Nasıl yani, zaman geçti diye borç mu ödenmez?" diyorlar. Oysa işin aslı bambaşka. Bu def'i hakkı, kişiye verilmiş bir kalkan gibidir, düşünsene... Yıllar sonra karşına çıkan bir alacak iddiası var. Gerçekten de haklı olabilirsin, belki borcunu çoktan ödedin ama elinde bir kağıt yok. Vallahi billahi, bu dilekçeyi yazarken dikkat edilmesi gereken en kritik nokta tam da burada başlıyor.

Yani diyor ki adam, "ben bu borcu zaten ödemiştim, üzerinden de yıllar geçti, şimdi niye uğraşıyorsun?" derken aslında bambaşka bir mantığı devreye sokuyor. Aslında zamanaşımı def'i, hukukun insana verdiği nadir ikramiyelerden biridir. Bir dava açıldığında, eğer belirli bir süre geçmişse ve alacaklı bu süre içinde hiçbir şey yapmamışsa... İşte o noktada bu savunmayı yapabiliyorsun. Peki bu süre neye göre belirleniyor, işte burası biraz karışık. Beş yıl, on yıl, kimine göre daha kısa...

Bu arada şu da var; bu def'i hakkı kendiliğinden işlemez. Yani mahkeme oturup da "bak senin zamanaşımın gelmiş" demez. Bunu mutlaka senin söylemen, bir dilekçeyle ileri sürmen gerek. Yoksa susarsan, o dava k...devam eder gider, üstelik sen de o borcu ödemek zorunda kalırsın. İşte bu yüzden dilekçeyi zamanında ve doğru bir dille yazmak hayati bir mesele haline geliyor ya, aslında o kadar da karmaşık değil.

Bir de şu var; bu dilekçeyi yazarken sadece "zaman geçti" demek yetmez. Abi, hangi tarihten itibaren zamanaşımının işlemeye başladığını, borcun ne zaman muaccel hale geldiğini, arada herhangi bir kesinti ya da durma olup olmadığını anlatman gerek. Mesela bir kere ödeme yapmışsan, o tarihten itibaren süre yeniden başlar. Veya borçlu olduğunu kabul eden bir yazı imzalamışsan, işte o zaman zamanaşımı durur. Yani her şey birbirine bağlı, düşünsene… Bir cümle yanlış atılsa, bütün savunma çöker gider.

Hâlbuki doğru bir dilekçeyle, mahkeme karşısında kendini rahat hissedersin. Çünkü hukuk, bazen acımasız gibi görünse de, aslında kuralları bilenin yanında durur. Vallahi, bu işin sırrı sadece samimi bir dille anlatmaktan geçiyor. Karmaşık terimlere girmeden, "işte bu borç beş yıl önce doğdu, o günden beri alacaklı hiçbir şey yapmadı, ben de bu sürede ne bir ödeme ne bir yazı gönderdim" dersen, işte o zaman karşı tarafın eli zayıflar.

Peki ya dilekçeyi kim yazacak? İlla bir avukat mı olmalı? Yani bu soruyu cevaplamak zor, çünkü herkesin elinin altında internet var, örnekler var. Ama bazen bir profesyonelin dokunuşu, o ince ayar… Onu kaçırdın mı, ufak bir detay yüzünden dava kaybedilebilir. Ama illa bir avukata para vermek zorunda değilsin. Kendin de yazabilirsin, yeter ki her şeyi açık ve net bir şekilde anlat.

Son olarak şunu unutma; bu dilekçe bir def'i, yani bir savunma aracı. Duruşmada oturup "ben zamanaşımı def'inde bulunuyorum" demen yeterli değil, kağıda dökmen şart. Yoksa o dava, sen uyurken yoluna devam eder ve günün birinde kapına icra memuru dikilir. İşte o zaman ne zamanaşımı kalır ne başka bir şey... O yüzden, elini çabuk tut, dilekçeni yaz, tarihleri kontrol et ve mahkemeye sun. Gerisi Allah kerim.

Geri