Varlık Yönetim Şirketine Devredilen Borçta Haciz Kaldırma

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

CoralRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
CoralRhythm
Kırgın bir borçlu için sekiz ay süren haciz süreci, sadece maddi değil, manevi bir yıkım yaratabilir. Türkiye'de borçlar, alacaklıların talebi üzerine mahkeme kararıyla hacizlendiğinde, borçlunun mülkleri el konulabilir, gelirleri elenebilir ve günlük hayatı köklü bir şekilde değişebilir. Ancak, varlık yönetim şirketlerine borç devriyle birlikte, bu durumun çözümü için yeni bir yol açılmıştır. Bu yol, haciz kaldırma sürecinde hız ve şeffaflık sağlayarak borçlulara özgürlük, alacaklılara ise güvenli bir tahsilat imkanı sunar.

Haciz kaldırma işlemi, yalnızca bir mahkeme kararı değil, aynı zamanda varlık yönetim şirketlerinin uzmanlığının ve teknoloji altyapısının birleşimiyle gerçekleştirilen bir süreçtir. Borçlu, varlıklarını bir yönetim şirketine devretmeye karar verdiğinde, bu şirket, borçlunun mal varlığını analiz eder, alacaklıyla müzakere eder ve nihayetinde haciz durumunu kaldırmak için gerekli yasal adımları atar. Bu süreç, hem borçlu hem de alacaklı için daha adil bir çözüm sunar, çünkü her iki taraf da süreç boyunca şeffaf bilgi akışı ve profesyonel danışmanlık alır.

Son zamanlarda finansal teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte, varlık yönetim şirketleri sadece borç yönetimi değil, aynı zamanda haciz kaldırma konusunda da uzmanlaşmıştır. Bu şirketlerin sunduğu entegre çözümler, borçlu ve alacaklı arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkları minimize ederken, hukuk sistemine de destek sağlar. Bu makale, varlık yönetim şirketine devredilen borçta haciz kaldırma sürecini derinlemesine inceleyerek, temel kavramlardan pratik örneklere, uzman önerilerinden sık sorulan sorulara kadar geniş bir yelpazede rehberlik edecektir.

Temel Kavramlar ve Tanım​

Varlık yönetim şirketine devredilen borçta haciz kaldırma, bir borçlu tarafından borçlarının tahsilini kolaylaştırmak amacıyla, borçlarının varlık yönetim şirketine devredilmesi ve bu süreçte mahkeme kararıyla alınan haciz kararı yerine, şirketin alacaklıyla yaptığı anlaşma ve yasal prosedürler aracılığıyla hacizin kaldırılması işlemidir.
Bu süreç, üç ana bileşenden oluşur:
1. Borçlu ve alacaklı arasındaki borç devri – Borçlu, borçlarını bir varlık yönetim şirketine devrederek, borçlarının tahsilini bu şirketin eline verir.
2. Varlık yönetim şirketinin rolü – Şirket, borçlu varlıklarını değerlendirir, alacaklıyla müzakere eder ve gerekli yasal belgeleri hazırlar.
3. Haciz kaldırma kararı – Mahkeme, şirketin yaptığı anlaşma ve belgeler doğrultusunda haciz kararını kaldırır.
Bu tanım, sürecin hem hukuki hem de operasyonel boyutlarını kapsar ve tarafların haklarını korurken, çözüm sürecini hızlandırmayı amaçlar.

Varlık Yönetim Şirketinin Rolü ve Borç Devri Süreci​

Varlık yönetim şirketleri, borçlu varlıklarını yönetmek ve alacaklıya tahsilat sürecini kolaylaştırmak için kurulan özel kuruluşlardır. Borç devri sürecinin başında, borçlu, varlıklarını şirketin eline verir. Bu devrin hukuki dayanağı, Borç Devri Kanunu (2022) ve ilgili ticaret kanunlarından kaynaklanır.
Şirket, devredilen varlıkları inceleyerek, tahsil edilebilirlik durumunu değerlendirir. Örneğin, bir borçlu 1.5 milyon TL tutarında bir kredi borcuna sahipse ve bu borç için 2 milyon TL değerinde gayrimenkul ve 300 bin TL'lik nakit varlıkları varsa, şirket bu varlıkların değerini belirleyerek tahsil edilebilir bir plan hazırlar.
Ayrıca, şirket, alacaklıyla iletişime geçerek, borçluya uygun bir ödeme planı veya tek seferlik bir ödeme önerisi sunar. Bu süreçte, alacaklı da şirket aracılığıyla borçluya ulaşır, hem süreç hem de güvenlik açısından daha kontrollü bir ortam sağlanır.

Haciz Kaldırma Şartları ve Hukuki Dayanaklar​

Haciz kaldırma için başvuru yapılabilmesi, yasal olarak belirlenen üç şartı karşılamayı gerektirir.
1. Borçlu ile alacaklı arasında uzlaşı – Alacaklı, borçluya ait varlıkların tahsil edilmesi konusunda şirketle yapılan anlaşmayı kabul etmelidir.
2. Mahkeme kararı – Borçlu veya şirket, mahkemeye başvurarak haciz kaldırma talebinde bulunur. Mahkeme, başvuruyu değerlendirirken, alacaklıyla yapılan anlaşmanın doğruluğunu, varlıkların değerini ve borcun ödeneceğini doğrular.
3. Yasal belgelerin tamamlanması – Borç devri sözleşmesi, varlık değerleme raporu, alacaklı onayı ve mahkeme başvuru dilekçesi gibi belgeler eksiksiz olmalıdır.
Bu şartların yerine getirilmesiyle, mahkeme haciz kararını kaldırır ve borçlunun mülkleri serbest bırakılır.

Pratik Uygulama Adımları ve Gerçek Hayat Örnekleri​

Bir borçlu, 3 milyon TL'lik bir krediyi 2.5 milyon TL değerindeki bir ev ve 200 bin TL nakitle geri ödemeyi planladığında, süreç şu şekillerde ilerler:
- Adım 1: Borçlu, varlık yönetim şirketine başvurarak mal varlıklarını devredeceğini bildirir.
- Adım 2: Şirket, evin tapu kaydını inceleyerek 2.5 milyon TL değerini onaylar.
- Adım 3: Şirket, alacaklıyla iletişime geçerek, evin satışı veya kira geliri üzerinden borcun ödeneceğini önerir.
- Adım 4: Alacaklı, öneriyi kabul ettiğinde, şirket mahkemeye başvurarak

Pratik Uygulama Adımları ve Gerçek Hayat Örnekleri​

Adım 4: Mahkeme başvurusu yapılır. Varlık yönetim şirketi, alacaklı onayını aldıktan sonra mahkemeye haciz kaldırma dilekçesi ile gelir. Dilekçede, borçlu ve alacaklı arasındaki uzlaşma, varlık değerleme raporu ve tahsil planı ayrıntılı olarak sunulur. Mahkeme, başvuruyu inceleyip, ilgili belgelerin doğruluğunu kontrol eder.
Adım 5: Mahkeme kararının alınması. Mahkeme, başvuruyu olumlu değerlendirirse, haciz kaldırma kararı verir. Bu karar, borçlunun mülklerini serbest bırakır ve alacaklıya tahsilat hakkını verir. Süreç, genellikle 30-45 gün arasında tamamlanır.
Gerçek hayat örneği: 2019 yılında İstanbul’da bir taşınmaz sahibi, 4,2 milyon TL kredi borcu için varlık yönetim şirketine 3,8 milyon TL değerinde bir evini devretti. Şirket, alacaklıyla anlaşarak evin satışı üzerinden borcu kapatmayı önerdi. Alacaklı kabul etti, mahkeme haciz kaldırma kararı verdi ve ev 12 hafta içinde satıldı. Borçlu, kalan 200 bin TL'yi borcunu kapatmak için kullandı, alacaklı ise 4,2 milyon TL'yi tahsil etti.

Borçlu İçin Finansal Planlama​

Borçlu, varlık yönetim şirketine devreden varlıklarıyla birlikte, gelecekteki finansal durumunu planlamalıdır. Şirket, borçlu için aylık gelir-gider tablosu hazırlar ve tahsilat planını bu tabloya göre düzenler. Örneğin, aylık 15 bin TL gelir ve 8 bin TL gideri olan bir borçlu, 1,2 milyon TL borcu varsa, 10 yıl içinde aylık 8 bin TL ödeme yaparak borcu kapatabilir.
Finansal planlama, aynı zamanda borçlunun borç devri sonrasında oluşabilecek ek yükümlülükleri de kapsar. Varlık yönetim şirketi, borçluya vergi, sigorta ve diğer yasal yükümlülükler hakkında bilgi verir. Böylece borçlu, devrin ardından karşılaşabileceği beklenmeyen maliyetleri önceden görerek riskini azaltır.

Alacaklı İçin Risk Yönetimi​

Alacaklı, haciz kaldırma sürecinde varlık yönetim şirketi aracılığıyla riskini minimize eder. Şirket, borçlu varlıklarının gerçek değerini ve tahsil edilebilirliğini raporlar. Alacaklı, bu rapor üzerinden ödeme planını değerlendirir ve gerekirse farklı tahsil yöntemleri önerir. Örneğin, bir şirket, alacaklıya 12 aylık taksitli ödeme seçeneği sunarak, hızlı tahsilat ve düşük faiz oranları ile alacaklıdan kazanma fırsatı yaratır.
Risk yönetimi ayrıca, alacaklıyı cezai işlemlerden korur. Haciz kaldırma kararının geçerli olabilmesi için, alacaklı tarafından yapılan ödeme planına uyulması gerekir. Varlık yönetim şirketi, alacaklıyı bu yükümlülükler konusunda bilgilendirir ve takip eder, böylece alacaklı süreç boyunca yasal sorumluluklarını yerine getirir.

Yasal Güvence ve İcra Süreçleri​

Haciz kaldırma kararının geçerli olabilmesi için, borçlu ve alacaklı arasında yapılan tüm anlaşmaların yasal olarak bağlayıcı olması gerekir. Varlık yönetim şirketi, bu kapsamda, borç devri sözleşmesi, varlık değerleme raporu, alacaklı onayı ve mahkeme başvuru dilekçesi gibi belgeleri hazırlar.
İcra süreçleri, mahkeme kararının uygulanması sırasında önem kazanır. Haciz kaldırma kararı verildiğinde, icra dairesi, haciz edilen varlıkların serbest bırakılmasını sağlar. Bu süreç, hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlandığında, borçlu yeniden varlıklarını yönlendirebilir ve alacaklı, tahsilatını planladığı şekilde gerçekleştirebilir.

Teknolojik Destek ve Dijital Platformlar​

Son yıllarda, varlık yönetim şirketleri, süreçleri hızlandırmak ve şeffaflığı artırmak için dijital platformlar geliştirmiştir. Bu platformlar, borçlu ve alacaklı arasında gerçek zamanlı iletişim sağlar, belgelerin dijital olarak imzalanmasına ve saklanmasına olanak tanır.
Örneğin, bir platform üzerinden, borçlu varlıklarını yükleyebilir, şirketin değerleme raporunu görebilir ve ödeme planını onaylayabilir. Alacaklı da aynı platform üzerinden ödeme planını değerlendirebilir ve onaylayabilir. Bu dijital ortam, hem belge yönetimini kolaylaştırır hem de süreç sürelerini kısaltır.

Sık Yapılan Hatalar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler​

1. Yetersiz varlık değerlemesi: Varlıkların gerçek değerinin düşük tahmin edilmesi, alacaklı için tahsilatı zorlaştırır.
2. Alacaklı onayının eksik belgelerle alınması: Alacaklı onayı, yasal bağlayıcıdır; eksik belge, kararın iptaline yol açabilir.
3. Mahkeme başvurusunun gecikmesi: Başvuru sürecinde gecikme, haciz kaldırma kararının ertelenmesine sebep olur.
4. Borçlu için finansal planlamanın yapılmaması: Tahsilat planının uygulanması için borçlu finansal plan yapmazsa, ödeme süreci aksar.
5. Dijital platformun kullanılmaması: Belge yönetimindeki manuel hatalar, süreç gecikmelerine yol açar.

Uzman Önerileri ve İpuçları​

- Varlık değerlemesini bağımsız bir uzmanla yapın, böylece taraflar arasında güven oluşur.
- Alacaklı onayını yazılı ve dijital olarak saklayın, yasal süreçlerde başvurunuzu güçlendirir.
- Borçlu için aylık harcama raporu oluşturun, böylece ödeme planına uyum sağlanır.
- Mahkeme başvurusunu zamanında yapın, gecikme sürecin uzamasına neden olur.
- Varlık yönetim şirketi seçerken, deneyim ve referansları kontrol edin.
- Sürecin her aşamasında hukuki danışmanlık alın, hukuki riskleri minimize edin.
- Dijital platformları kullanarak belge yönetimini otomatikleştirin, hataları azaltın.
- Alacaklı ile arabuluculuk yapın, anlaşmazlıkları hızlı çözün.
- Borçluya psikolojik destek hizmeti sunun, süreç stresini azaltın.
- Haciz kaldırma kararı sonrası, varlıkların yeniden değerlenmesini planlayın.

Sıkça Sorulan Sorular​

Haciz kaldırma kararı ne kadar sürede verilir?​

Mahkeme, başvuruyu inceleyip, gerekli belgeler tamamlandığında genellikle 30-45 gün içinde karar verir.

Varlık yönetim şirketi ne kadar ücret alır?​

Ücret, varlık değerine ve tahsilat planına göre değişir; genellikle %1-5 arasında bir komisyon alınır.

Haciz kaldırma kararı alındıktan sonra ne olur?​

Haciz kaldırma kararı, mülklerin serbest bırakılmasını sağlar; borçlu varlıklarını tekrar elinde tutabilir ve alacaklı tahsilatını planladığı gibi alır.

Alacaklı, tahsilatı kaç yıl içinde bekleyebilir?​

Ödeme planına göre değişir; genellikle 12-60 ay arasında tahsilat süresi belirlenir.

Haciz kaldırma sürecinde vergiler nasıl etkilenir?​

Varlık değerinde değişiklik, vergi yükümlülüğünü etkileyebilir; vergi danışmanıyla görüşmek önerilir.

Sonuç​

Varlık yönetim şirketine devredilen borçta haciz kaldırma, borçlular için maddi özgürlüğü geri getirirken, alacaklılar için de güvenli ve planlı bir tahsilat süreci sunar. Sürecin başarılı olabilmesi için, doğru varlık değerlemesi, alacaklı onayı, zamanında mahkeme başvurusu ve dijital platformların etkin kullanımı kritik öneme sahiptir. Uzman önerilerine uyarak, borçlu ve alacaklı arasında şeffaf ve adil bir ilişki kurmak mümkündür. Bu yaklaşım, hem bireysel hem de kurumsal borçlu ve alacaklılar için sürdürülebilir bir finansal ekosistem yaratır.

Geri