Ticari Alacak İçin İtirazın İptali Dilekçesi

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

QuartzMelody

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
QuartzMelody
Ticari alacakların hak ettiklerini çekmek için bazen itiraz etmeye karar verirsen, o itirazı iptal etmek de bir adım olabilir. Peki, bu iptali nasıl başlatırsın, hangi belgeleri hazırlar, adım adım ne yaparsın? İşte senin için bir rehber, adım adım, basit bir dilde.

İlk olarak, itirazın iptali dilekçesi aslında bir “geri çekme” isteği demek istiyor. İtirazını iptal etmek istiyorsan, iş mahkemesine bir dilekçe sunman gerekiyor. Dilekçenin içinde, “tüm itirazı iptal etmek” isteğini net bir şekilde ifade etmelisin. Burada “tüm” kelimesi çok önemli, çünkü sadece bir kısmı değil, tüm itirazın iptalini talep edersin. Dilekçenin başında, mahkeme ve taraf bilgilerini eksiksiz doldur, ardından “İtirazımdan geri çekilmek istiyorum” gibi bir cümleyle başla.

Dilekçeni hazırlarken, öncelikle itirazın yapıldığı tarih, taraflar ve davanın numarası gibi temel bilgileri ekle. Sonra, “Ticari alacak için itirazın iptali dilekçesi” ifadesiyle başla, çünkü bu başlık, mahkemeye ne istediğini net bir şekilde gösterir. İtirazın iptali için gerekçeni de ekle: belki de anlaşma yapıldı, borçlu ile uzlaşma sağlandı veya başka bir sebep var. “İtirazı iptal etmek istememin nedeni, taraflar arasında yeni bir anlaşma sağlanmış olmasıdır” gibi bir ifade yeterli.

Dilekçenin sonunda, “Dilekçemle birlikte, itirazı iptal ettiğimi gösteren belgeleri de ekliyorum” gibi bir cümleyle bitir. Belgeleri eklerken, borçlu ile yapılan anlaşma yazışmalarını, ödeme planını, eğer varsa, banka dekontlarını da eklemeyi unutma. Ve evet, “abi, bunu yaparken mahkeme tarihini de kontrol et, yoksa iptal işlemi gecikebilir” diye bir uyarı ekle.

Şimdi, dilekçeyi mahkemeye teslim ettiğinde, mahkeme kararını bekle. Karar, itirazın iptali isteğini kabul ederse, borçlu ile olan hukuki yükümlülüklerin de iptal olur. Ancak, mahkeme reddederse, yine bir süreç var: itiraz iptal edilmediği takdirde, alacak senin için hâlâ geçerli kalır. Bu noktada, “billahi, yine de bir adım atman gerekebilir” gibi bir düşünceyle, yeni bir avukat danışman veya mahkeme kararının temyizini düşünebilirsin.

Unutma, bu süreçte en önemli şey, belgeleri eksiksiz sunmak ve mahkeme takvimine uymak. İtirazın iptali dilekçesi, basit bir dilde yazılmış olsa bile, doğru formatta ve eksiksiz bilgiyle hazırlanırsa, senin lehine çalışır. Yani, “vallahi, bu adımı atarken dikkatli ol, ama doğru yaparsan işin kolaylaşır” diyebilirim.

Geri