Menfi Tespit Davası Dilekçesi Örneği

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

CoralRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
CoralRhythm
Bir zamanlar avukatlık bürosunda staj yaparken, karşıma çıkan ilk dosyalardan biriydi menfi tespit davası. Adamın biri, kendisine borçlu olmadığı halde icra takibine uğramış, ne yapacağını şaşırmış vaziyette... Abi ya, o an anladım ki bu dava türü aslında hayat kurtarıcı bir hukuki mekanizma. Borçlu olmadığını ispat etmek, bazen sadece imzanın altına bakmak kadar basit değil, bazen de bir imza yüzünden yıllar süren uğraşlar...

Menfi tespit davası dilekçesi dediğimiz şey, aslında bir nevi hukuki savunma kalkanı gibi. Nasıl mı? Şöyle düşünün, birisi size olmayan bir borcu ödetmek için icra takibi başlatmış, siz de tam bu noktada mahkemeye gidip "ben bu parayı borçlu değilim abi" diyorsunuz. Vallahi billahi öyle bir belge ki, doğru hazırlanmazsa işin içinden çıkmak imkansız hale geliyor. Bu yüzden dilekçenin her satırı, her kelimesi önem taşıyor, inanın bana.

Dilekçeyi yazarken en çok dikkat edilmesi gereken şey, somut delillere dayandırmak... Yani abi, "ben borçlu değilim" deyip bırakmamak lazım. Mesela, ödeme makbuzu varsa onu ekleyeceksin, tanık varsa adını yazacaksın, senet üzerinde tahrifat varsa onu göstereceksin. Bak şimdi, bazen insanlar "benim imzam değil" diye basit bir iddiayla yola çıkıyor, oysaki grafoloji incelemesi bile gerekebiliyor. Uzun lafın kısası, her ihtimali düşünmek zorundasın.

Bu dava türünün en güzel yanı ne biliyor musun? İcra takibini durdurabiliyor. Düşünsene, haciz gelmeden önce müdahale edip mal varlığını koruyorsun. Ama işte bu noktada bir püf nokta var: teminat yatırman gerekebilir. Mahkeme diyor ki "madem icrayı durduruyorum, biraz teminat koy" yoksa abi herkes gelip ben borçlu değilim dese ortalık karışır. Yani aslında bu sistem, hem alacaklıyı hem borçluyu dengeleyen bir mekanizma.

Dilekçenin giriş kısmında kim olduğunu, kime karşı dava açtığını, ne kadar bir alacaktan bahsettiğini açıkça belirtmen lazım. Vallahi, bazı dilekçeler görüyorum ki okurken insan kayboluyor. Mesela "müvekkilim" demişsin de kim bu müvekkil? Nerede oturuyor? Ne iş yapıyor? Tüm bunlar net olmalı. Ha bir de şey var, dava değerini doğru yazmalısın, çünkü harç onun üzerinden hesaplanıyor. Yanlış yazarsan sonra uğraş dur.

Benim tavsiyem şu, bu dilekçeyi yazarken kendini bir hikaye anlatıcısı gibi hisset. Olayın ne zaman başladığını, nerede geçtiğini, kimlerin dahil olduğunu... Adım adım anlat. Ama abi, sakın gereksiz ayrıntıya girme, mesela "o gün hava yağmurluydu" falan deme. Sadece hukuki önemi olan kısımları anlat. Yoksa hakim okurken sıkılır, anlamaz, işin uzar gider.

Bir de şu var, menfi tespit davası açarken zamanaşımına dikkat et. Yani borcun doğduğu iddia edilen tarihten itibaren ne kadar süre geçmiş? Çoğu kişi bunu atlıyor, sonra "abi neden reddedildi" diye şaşırıyor. Açıkçası, zamanaşımı süresi dolmuşsa dava hakkını kaybedebilirsin. Vallahi billahi bu işler teknik, gözden kaçırmamak lazım.

Dilekçenin son kısmında ne istediğini net bir şekilde söyle: "borçlu olmadığımın tespitine, icra takibinin iptaline...". Yani abi, mahkemeye "ben şunu istiyorum" de. Yoksa "hukukun takdirine bırakıyorum" gibi laflarla olmaz bu iş. Hakim ne istediğini bilsin ki... doğru karar versin, yani net bir talep olmazsa hakim "ne istiyorsun kardeş" diye sormaz, dosyayı geri çevirir. O yüzden sonuç kısmı, dilekçenin en kritik bölümüdür, atlama abi.

Bir de şunu söyleyeyim, dilekçeyi yazdıktan sonra mutlaka bir hukukçuya göster. Çünkü biz kendi kendimize "tamam oldu bu" deriz ama bir profesyonel gözüyle bakınca ufak tefek hatalar çıkabiliyor. Mesela ben stajyerken bir dilekçede dava değerini yanlış yazmıştım, üstad "abi bu rakam nereden çıktı" dedi, meğer eksik hesaplamışım. Vallahi billahi o gün bugündür her sayıyı üç kere kontrol ederim.

Menfi tespit davası dilekçesi örneği arıyorsan, internette bin tane var ama her biri sana özel değil. Kendi durumuna göre uyarlamalısın. Mesela bir senet varsa, senedin tarihi, miktarı, kimin lehine düzenlendiği... Tüm bunları tek tek yazmalısın. Yoksa "ben borçlu değilim abi" deyip geçmek olmaz, delil lazım.

Son olarak, bu dava türünde acele etme. Bazen insanlar öfkeyle hemen dava açıyor, sonra pişman oluyor. Önce bir otur, durumu değerlendir, delilleri topla, bir avukata danış. Eğer bütçen yetmiyorsa adli yardım talep edebilirsin, devlet bu konuda destek veriyor. Yani abi, yalnız değilsin, hukuk herkese eşit mesafede... Yeter ki doğru adımı at.

Geri