Kısmi Ödeme Karşılığında Haciz Kaldırma Dilekçesi

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

CrimsonSpire

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
CrimsonSpire
Kısmi ödeme yapmak senin için bir yük gibi olduğunu hissediyor mu? Hacizli mallarındaki serbestlik, ödemelerin tamamını yerine getirip getirmediğinle doğrudan bağlantılı. Kısmi ödemeyle bile hâlâ hacizli bir eşyanın elinde kalmak, hem maddi hem de manevi açıdan sıkıntı yaratır. Böyle bir durumda, haciz kaldırma dilekçesi hazırlamak, tam bir çözüm için ilk adım. Abi, bu süreç aslında düşündüğünden çok daha basit. Hacizli malların serbest bırakılması için mahkemeye sunulacak dilekçede, ödenen miktarı net bir şekilde belirtmek, ödeme planını açıklamak ve geri kalan borcu nasıl kapatmayı planladığını göstermek gerekir.

İlk satırda neden dilekçe yazıyorsan onu açıkça belirt. Örneğin, “Kısmi ödeme karşılığında haciz kaldırılmasını talep ederim” gibi bir giriş, mahkeme için net bir talep oluşturur. Dilekçenin giriş kısmında, alacaklı ve borçlu bilgilerini, dava numarasını ve hacizin hangi mallar üzerinden yapıldığını sırayla listeler. Bu bilgiler, mahkeme görevlilerinin belgeyi hızlıca dönüştürmesine yardımcı olur. Unutma, “Bana bu konuda yardımcı olur musun?” gibi samimi bir ifade, dilekçenin resmi doğasını bozmaz; sadece okuyucunun içindeki insanı harekete geçirir.

İkinci bölümde ödemeyi ayrıntılandır. Örneğin, “10.000 TL’lik toplam borcun 4.000 TL’sini 2024 yılının 15 Mart tarihine kadar ödeyip, kalan 6.000 TL’yi 2024 yılının 30 Haziran tarihine kadar tamamlayacağım” gibi bir açıklama. Burada, ödeme planının gerçekçi ve uygulanabilir olması kritik. Acaba öyle bir plan senin için mümkün mü? Bu soruyu kendine yöneltmek, dilekçenin gerçekçi bir temele oturmasını sağlar.

Daha sonra, “Kısmi ödeme sonrasında neden hâlâ hacizli kalmak istemediğini” derinlemesine irdel. Haciz, sadece maddi değil, psikolojik bir yük de getirir. Evinde bir şeyin hacizli olması, aile bireylerinin günlük yaşamını etkiler. “Hacizli mallarımı serbest bırakmak, ailemin huzurunu koruyacaktır” gibi bir argüman, mahkeme kararını olumlu yönde etkileyebilir. Burada, “billahi, bu durum benim için tehlikeli” gibi samimi ifadeler, dilekçeyi insanî bir bakış açısı kazandırır.

Son adımda, mahkemeden beklediğin sonucun net bir özetini sun. “Haciz kaldırılmasını ve geriye kalan borcun taksitli olarak ödenmesini talep ediyorum” gibi bir cümle, dilekçenin amacını vurgular. Ayrıca, “Bu talebimi değerlendirirken, borçlu olarak adil bir çözüm bulmanızı bekliyorum” gibi bir ifade, mahkeme görevlisine adil bir yaklaşım beklediğini gösterir. İster “abi ya” gibi bir gündelik ifade eklesin, ister “vallahi” gibi bir sözle vurgu yap. Önemli olan, dilekçenin içten ve samimi bir tonda kalmasıdır.

Unutma, kısmi ödemeyle bile haciz kaldırma dilekçesi hazırlamak, borçlarını düzenli bir şekilde yönetmenin ilk adımıdır. Gerçekçi bir plan ve net bir iletişimle, mahkeme kararının olumlu yönde şekillenmesi mümkündür. Hakkin için mücadele ederken, “sana bu konuda ne söyleyebilirim?” gibi bir soruyla düşüncelerini paylaş. Böylece, dilekçenin hem hukuki hem de kişisel bir dokunuşla hazırlandığını hissedersin.

Geri