Kambiyo Takibinin Geçici Durdurulması Talep Dilekçesi

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

QuartzMelody

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
QuartzMelody
Valla bak, kambiyo takibi denilen şey, çoğu zaman insanın başına hiç beklemediği bir anda gelir. Döviz işlemi yaptın, ihracat bedelini belki bir gün geciktirdin, belki eksik beyan ettin, e-döviz ya da kambiyo ile ilgili bir ufak aksaklık... Derken kapında bir yazı, karşında bir müfettiş, elinde de bir takip kararı. İşte tam da bu noktada panik yapmak yerine soğukkanlılığını koruyup ne yapabileceğine odaklanmalısın. Geçici durdurma talebi, aslında sana nefes alma alanı yaratan bir hukuk mekanizması ama işin püf noktası, bu talebi doğru gerekçelerle ve doğru zamanda yapmakta gizli.

Şimdi sana şunu söyleyeyim, herkesin aklına ilk gelen şey "dilekçe yazsam da mı yazmasam mı" sorusu oluyor. Abi, burada mesele dilekçe yazıp yazmamak değil, dilekçenin içini nasıl dolduracağın. Çünkü idareyle muhatap oluyorsun, karşında seni dinleyecek bir yargıç yok; bir bürokrasi var. O bürokrasiye "benim mağduriyetim var" dediğinde, eğer somut bir gerekçe sunmuyorsan, dilekçen büyük ihtimalle dosyanda bir kenara kaldırılır. Oysa senin derdin, takibin yol açacağı telafisi imkânsız zararları anlatabilmek... Malum, ticari hayat durmaz, banka hesapları donsun istemezsin, o işler yürümezse zaten her şey alt üst olur.

Geçici durdurma talebi derken neyi kastettiğimizi açalım mı? Takip kararının uygulanmasının, mesela hesaplarına bloke konulmasının ya da malvarlığına el konulmasının, bir süreli
ğine durdurulması, o nabzın bir an önce yatışması demek. Yani sen demiyorsun ki "ben bu takibi hiç istemiyorum, kaldırın gitsin"; diyorsun ki "ben bu takibe itiraz edeceğim, işin esası hakkında savunmamı hazırlayacağım, ama siz o zamana kadar benim ticareti baltalamayın." İki ayrı şey bunlar, biri işin özü, diğeri geçici bir önlem. Geçici olanı istemek, aslında hakkını arayacağını da taahhüt etmek anlamına geliyor. Bunu iyi kavrarsan dilekçenin ruhu oturur.

Peki bu dilekçeyi yazarken nelere dikkat edeceksin? Vallahi en büyük sıkıntı, insanların duygusal cümlelerle dolu bir metin yazıp "ben mağdurum, batacağım" deyip geçmesi. Abi, idare mağduriyetini bilmek istemiyor ki; idare, somut delil ve hukuki gerekçe istiyor. Sen "şu tarihte yurt dışından şu kadar döviz geldi, şu banka dekontu elimde, şu yazışma ortada" dersen, işte o zaman seni dinler. Ama "benim firmam 20 kişi çalıştırıyor, kapatırsanız aç kalırlar" dersen... o da işin insani boyutu, tamam, ama tek başına yetmez, biliyor musun? İnsani boyutu, hukuki gerekçenin yanında bir süs gibi durur; asıl yükü delil ve yasal dayanak taşır.

Bak şimdi, kambiyo takiplerinde geçici durdurma talebini haklı kılacak birkaç tipik durum var. Mesela takibe konu işlemle ilgili banka kayıtlarında bir tutarsızlık varsa, ya da söz konusu alacağın aslında ödenmiş olduğunu gösteren bir dekont bulabiliyorsan, işte o an "ortada acil bir durum var, takip haksız olabilir" diyebilirsin. Dahası, takip kararı verilirken idareye eksik ya da yanlış bilgi verilmişse, "idarenin yanılgıya düşürüldüğünü" anlatabilirsen, geçici durdurma için ciddi bir zemin hazırlamış olursun. Hani derler ya, "hukukta her şey bir anahtarla açılmaz, bazen kopya anahtar gerekir" — işte bu gerekçeler de o kopya anahtar gibi.

Bir de şu var: Zamanlama. Dilekçeni ne kadar erken verirsen o kadar iyi; ama "ne kadar erken" derken, takip kararını tebliğ aldığın andan itibaren geçen süreyi iyi hesapla. Çünkü idare, "savunma süresi içinde başvurulmadı" diyerek kapıyı yüzüne kapatabilir. O yüzden şunu kendine ilke edin: tebliğ tarihini, dosya numarasını, takip konusu işlemi hiç karıştırmadan, net bir şekilde yaz. Bir de ıslak imza, bir de ekler listesi... Bunları unutursan olmaz, olmaz derken gerçekten olmaz, çünkü eksik evrak işlemi baştan sakatlar. Sen o dilekçeyi bir avukat kadar teknik yazmak zorunda değilsin; ama kendi işini kendi göreceksen, teknik ayrıntıları da atlamaman lazım.

Bak burada sana bir sır vereyim: İdari merciler, geçici durdurma taleplerinde çoğu zaman "telafisi güç zarar" kavramına takılır. Yani sen ne kadar "hesaplarım donarsa iflas ederim, ticari itibarım zedelenir" desen de, bunu kanıtlaman isteniyor. Bunu kanıtlamanın en pratik yolu, şirketin güncel mali tablosunu, devam eden sözleşmelerini, bankalarla olan kredi ilişkilerini ortaya koymak. Mesela bir ihracat sözleşmesi, bir proforma fatura, bir ödeme planı... Bunları dilekçene eklersen, "bak, bu işler ayakta, benim daha yapacağım işler var" mesajını vermiş olursun. Yoksa boş lafla olmaz, olmuyor yani, valla olmuyor.

Bir de şu detay var, çoğu kimse bunu atlar: Talebin dayanağını mutlaka hukuk metnine bağla. Kambiyo takibine ilişkin mevzuatta geçici durdurmayı düzenleyen maddeler var, işte orada geçen "ihtiyati tedbir" ya da "yürütmenin durdurulması" kavramlarından bahset. Sen illa o maddelerin numarasını ezbere bilmek zorunda değilsin; ama "hukuki dayanağım şu" diyebilmek, dilekçeni bir üst seviyeye taşır. Mesela anayasada temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmasıyla ilgili bir düzenleme var; işte oraya yaslanarak "benim ticaret hakkım, mülkiyet hakkım orantısız bir şekilde kısıtlanmamalı" diyebilirsin. Ne kadar sade olursa olsun, bu cümlelerin ağırlığı oluyor, abi.

Dilekçeni yazarken bir de şunu unutma: Her şeyi bir anda söylemek zorunda değilsin. Kısa cümleler, şöyle net vuruşlar yap; bazen uzun, nefes alan, açıklayan cümleler kur. Ama ne yaparsan yap, metnin içinde "ben haklıyım" diye bağırmak yerine, "işte belgeler, işte tarihler, işte durum" de. O zaman zaten haklı olduğun, olduğu gibi ortaya çıkar. Ayrıca, başına "sayın yetkili" ile başla, son unda "gereğini saygılarımla arz ederim" de... İşte o kalıp, idari dilekçenin olmazsa olmazı. Bunu kendi cümlelerinle harmanla, ama o kalıpları bozma.

Geçici durdurma talebin sonuçlanmazsa? Demek ki ya eksik bir şey var, ya da gerekçen yeterli bulunmadı. O zaman sakın pes etme; aynı gerekçelerle yargı yoluna başvurabilirsin, hatta işin asıl mahkemesi orası zaten. İdareye yazdığın dilekçe, o yolda bir basamak gibi düşün. Bir basamak kırılırsa merdiven bitmez... Önemli olan, senin hakkını arayacak iradeye sahip olman. Yoksa kimse senin yerine senin işini takip etmez, etmiyor, bilesin.

Son bir şey: Bu dilekçeyi yazmak için illa avukat olmana gerek yok. Ama eğer işin içinden çıkılmaz bir hal aldıysa, bir avukata danışmaktan da çekinme. Valla ben derim ki, insan kendi derdini kendisi anlatır, ama hukuki prosedürü bir profesyonel yürütürse, ihtimalin artar. Sen yine de elinden geleni yap, dilekçeni yaz, takdir hakkını kullan... Gerisi, nasip işte.

Geri