İstihkak Davası Dilekçesi Örneği

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

CrimsonSpire

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
CrimsonSpire
Mahkeme koridorlarında ayak seslerinin yankılandığı o kasvetli sabah... Adamın elinde buruşuk bir kâğıt, gözlerinde yılların biriktirdiği o tanıdık endişe. İstihkak davası, dedi avukat, hem de öyle bir ses tonuyla ki sanki kaderin kapısını aralıyormuş gibi. Mevzu şu: Kiracı çıkmıyor, eşyalar orada, mülk sahibinin sinirleri ise tavan yapmış durumda. Peki ne yapacak bu adam? İşte tam bu noktada devreye giriyor o meşhur dilekçe... Ama öyle alelade bir şey değil, abi, resmen bir sanat eseri gibi örülmesi lazım.

Bak şimdi, istihkak davası dediğin şey aslında bir tür mülkiyet kavgası. Kimin hakkı, kimin hukuku, kimin eşyası var, bunların hepsi didik didik ediliyor. Ama asıl kritik nokta şu: Dilekçeyi yazarken eğer bir gram samimiyetsizlik sezerse hakim, işin rengi hemen değişiyor... Vallahi billahi diyorum sana. Yılların gazetecisiyim, onlarca dava dosyası gördüm, en sağlam hukuki argümanlar bile yavan bir dille anlatılınca çöp olup gidiyor.

Oysa işin içine biraz hayat karışınca, olayın özüne dokunan cümleler kurulunca... İşte o zaman dilekçe sadece bir kâğıt olmaktan çıkıyor. Bir nevi hikayeye dönüşüyor. Kiracının yıllardır ödemediği kiralar, evin içinde bıraktığı o eski püskü mobilyalar, bir de üstüne üstlük bir de "ben çıkmam" inadı... Bunların hepsi birer delil aslında. Ama delilleri sıralamak yetmez, onları bir kurgu içinde sunmak lazım. Ha bu arada, unutmadan söyleyeyim, eşyaların niteliği çok önemli. Bir buzdolabıyla antika bir avizenin hukuki değeri aynı mıdır? Değil tabii. Ama ikisi de istihkak davasına konu olabilir, yeter ki doğru anlatılsın.

Mahkeme salonunda herkes birbirine bakar, gözler boşlukta kaybolur... Derken avukat ayağa kalkar ve o dilekçeyi okumaya başlar. Cümleler birbirini kovalar, bazen kısa bazen uzun nefes alır gibi. "Davacı müvekkil, taşınmazı 2005 yılında satın almış, akabinde kiracı ile kira sözleşmesi imzalanmıştır." der mesela. Sonra bir bakarsın devamı gelir: "Ancak, kiracı 2018 yılından bu yana kira bedelini ödememiş, üstelik evi terk ederken kendisine ait olmayan eşyaları da bırakmıştır." İşte bu noktada herkesin kulağı kesilir. Çünkü sıradan bir tahliye davasından farklıdır bu, malum, eşyaların kime ait olduğu kanıtlanmalıdır.

Bir de şu var: Dilekçe yazarken olayı abartmamak lazım. Yani "kiracı canavar gibiydi, evi talan etti" falan demek yerine, "kiralananın anahtarını teslim etmemiş, içerideki eşyaların muhafazasını engellemiştir" gibi daha soğukkanlı bir dil kullanmak daha etkili. Çünkü hakim duygusal değil, hukuki argümanlarla ikna olur. Ama bunu yaparken de o kadar robotik olma ki, okuyan "abi bu adam ne diyor ya" demesin. Tam kıvamında, ne eksik ne fazla...

Aslında istihkak davası dilekçesi örneği bulmak kolay, internette bin tane var. Ama her olay kendine özgüdür, her kiracı farklıdır, her eşya farklı bir hikaye taşır. O yüzden hazır kalıpları kopyala yapıştır yapmak yerine, olayın ruhuna uygun bir anlatım yakalamak şart. Mesela geçenlerde bir tanıdık anlattı, kiracı evi terk ederken bir kedi bırakmış, kedi de orada yavrulamış... Şimdi bu kediler istihkak davasına konu olur mu? Hukuken belki tartışılır ama anlatım açısından müthiş bir malzeme. İşte bu tür detaylar dilekçeyi canlandırır, hakimin gözünde o olayı somutlaştırır.

Sonuçta ne oluyor? Bir avuç paragraf, bir dizi cümle, bazen yarım bırakılmış bir kelime... Bunların hepsi birleşiyor ve ortaya çıkıyor o inandırıcı, o samimi, o insan eli değmiş gibi duran dilekçe. Yani abi, işin sırrı şu: Hukuku hayatın içinden çekip almak ve onu tekrar hayata sunmak. Gerisi teferruat. Vallahi billahi, bunu yapabilen varsa o davayı çoktan kazanmış sayılır.

Geri