İlamlı İcra Takibi Dilekçesi Örneği

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

CoralRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
CoralRhythm
Bak şimdi, ilamlı icra takibi… Kulağa biraz resmi geliyor değil mi? Ama aslında hayatın tam içinden bir süreçten bahsediyoruz. Diyelim ki bir mahkemeden lehine karar çıktı, yani elinde koskoca bir ilam var, ama karşı taraf hâlâ "ben ödemem" diyor, inat ediyor, oyalamaya çalışıyor. İşte tam bu noktada devreye giren şey, ilamlı icra takibi. Peki bu işi başlatmak için ne yapman lazım? Bir dilekçe yazman gerekiyor, hem de öyle gelişigüzel değil, belirli kuralları olan bir dilekçe. Vallahi billahi işin uzmanı bile olsan, bu dilekçeyi yazarken dikkat etmen gereken püf noktalar var. Yani anlayacağın, elindeki mahkeme kararını paraya çevirmenin ilk adımı bu yazıdan geçiyor, abi.

Dilekçeyi yazmaya başlamadan önce bir kere kafanda şu soruyu netleştirmelisin: "Ben ne talep ediyorum?" Çünkü ilamlı icra takibinde, alacağın miktarı ve faizi mahkeme kararında zaten bellidir. Ama işin içine bir de takip masrafları, v...vekalet ücreti, icra giderleri gibi ek kalemler de giriyor devreye. İşte o yüzden dilekçeni yazarken sadece ana parayı değil, mahkemenin hükmettiği faizi, yargılama giderlerini ve avukatla takip ediyorsan vekalet ücretini de tek tek dökmen gerekiyor. Yoksa sonra "Ben bunu da talep etmiştim ama yazmamışım" diye üzülürsün, ki o zaman yeniden dilekçe vermek, ek masraf ve zaman kaybı demek. Öyle bir şeye hiç gerek yok yani, bir kerede doğrusunu yapmak en akıllıcası.

Gelelim dilekçenin şekline. İcra dairesine hitaben yazıyorsun, doğal olarak. En üste "İstanbul … İcra Müdürlüğü'ne" gibi bir ibare koyuyorsun, sonra "Takip Talebi" başlığı atıyorsun. Ama sakın ha "Sayın Müdürlük" gibi fazla abartılı resmiyetlere girme, sade ve net ol. Altına alacaklının (yani senin) adını, soyadını, T.C. kimlik numaranı, adresini yazıyorsun. Ardından borçlunun bilgileri geliyor. Eğer borçlu bir şirketse unvanını ve vergi numarasını atlama, abi. Bunlar eksik olursa icra dairesi dosyayı işleme koymaz, geri çevirir. O zaman da "Ulan uğraş dur" dersin.

Şimdi en can alıcı kısma geldik: dayanak gösterilen ilam. Hangi mahkemeden, hangi esas ve karar numarasıyla, hangi tarihte verilmiş? Bunu eksiksiz yazman şart. Ayrıca ilamın kesinleşip kesinleşmediğini de belirtmen lazım. Çünkü ilamlı icra takibi ancak kesinleşmiş ilamla başlar, yani karar temyiz edilmişse ve henüz sonuçlanmamışsa takip yapamazsın. Vallahi billahi bazen insanlar "Karar çıktı ya, hemen icraya koyayım" diye atlıyor, sonra borçlu "Ama daha kesinleşmedi" diye itiraz ediyor. O yüzden ilamın altındaki "Kesinleşme şerhi"ni kontrol et, ona göre hareket et.

Takip konusu alacağın miktarını yazarken, mahkeme kararında yazan asıl alacak, işlemiş faiz, faiz oranı, faiz başlangıç tarihi gibi detayları bir bir sırala. Karışıklık olmasın diye bir tablo gibi düşün, ama cümle içinde anlat. Mesela "Davacı lehine hükmedilen 50.000 TL asıl alacak, karar tarihinden itibaren işleyecek yıllık %9 faizi ile birlikte" gibi. Bir de "masraf" deyip geçme, tahsil harcı, başvurma harcı, varsa bilirkişi ücreti, hepsini yaz. Yoksa icra müdürü "Bunu talep etmemişsin" der, sonra ayrıca ekletirsin.

Önemli bir nokta daha: Dilekçenin sonunda "İşbu takip talebimin kabulü ile …" diye bir talep sonucu yazıyorsun. Burası çok kritik, çünkü ne istediğin burada belli oluyor. "Borçlunun malvarlığına haciz konulmasına, gerektiğinde satışına" gibi ifadeler kullanabilirsin. Ama abartma, icra müdürünün yapacağı işlemleri emir kipiyle söyleme, "arz ederim" gibi kibar bir kapanışla bitir.

Ve bir uyarı daha: Bu dilekçeyi imzalamayı unutma. Elektronik ortamda gönderiyorsan e-imza veya ıslak imza şart. Yoksa "abi ben gönderdim ama işleme almadılar" dersin, meğer imza eksikmiş. Allah korusun, böyle basit hatalar yüzünden günlerce uğraşırsın.

İşte bu kadar. Yazdığın dilekçeyi bir iki kere oku, kafanda canlandır. "Ben olsam bu yazıyı okuyunca ne anlarım?" diye düşün. Eğer her şey açık ve netse, o zaman dosyanı icra dairesine verirsin, gerisi onların işi. Ama aklının bir köşesinde şu kalsın: ilamlı icra takibi, borçlunun itiraz hakkının sınırlı olduğu bir süreçtir. Yani elin sağlam, sadece doğru adımları atman lazım. Şimdi kalemi eline al, yaz bakalım…

Geri