İflas Talep Dilekçesi Örneği

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

CoralRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
CoralRhythm
İflas kelimesi duyunca insanın içine bir ağırlık çöker, değil mi? Hele bir de ticaretle uğraşıyorsanız, kulağa dünyanın sonu gibi gelir. Ama vallahi billahi öyle değil, iflas aslında bir son değil, bir sürecin adıdır. Hukuki olarak baktığınızda, borçlarını ödeyemeyen bir kişi veya şirketin malvarlığının tasfiyesi anlamına gelir. Ve bu süreci başlatan şey, işte o meşhur "iflas talep dilekçesi"dir.

Şimdi gelelim bu dilekçenin ne menem bir şey olduğuna. Abi, bu dilekçe aslında bir kapıdır, tıpkı mahkemenin önünde duran o ağır demir kapı gibi. İçeri girmek istiyorsanız, doğru anahtarı bulmak zorundasınız. O anahtar da usulüne uygun yazılmış, delillerle desteklenmiş bir iflas talebi... Yoksa daha kapıdan dönersiniz, vallahi dönersiniz.

Gelelim işin can alıcı noktasına. Kimler bu dilekçeyi verebilir? Alacaklılar, tabii ki. Ama her alacaklı değil, ha! Bir takip başlatmış olmanız, ödeme emri çıkarttırmanız, hatta itiraz edilmediyse kesinleşmiş bir takip... Bunların hepsi birer ön koşul. Diyelim ki tüm bunları yaptınız, sıra geldi asıl adıma: İflas talebini Asliye Ticaret Mahkemesi'ne sunmaya. Burası önemli, aman ha, yetkili mahkemeyi şaşırmayın.

Dilekçenin içinde ne olmalı peki? Borçlunun adı, soyadı, adresi, T.C. kimlik numarası... En kritik kısım ise, borcun varlığını ve muaccel olduğunu, yani ödenmesi gerektiğini ispatlayan belgeler. Abi bunu atlarsan, mahkeme "get your act together" der gibi bakar, dosyanı iade eder. Vallahi gülerler adama.

Bir de şu var: İflas talebiyle konkordato talebi aynı şey değil. Sakın karıştırmayın. Konkordato, "abi biraz sabret, ben taksit taksit ödeyeyim" demek gibi bir şey. İflas ise "artık dayanamıyorum, ne varsa sat elimden al" deme halidir. Biri mühlet ister, diğeri noktayı koyar.

Diyelim ki dilekçenizi yazdınız, eklerini tamamladınız. Sıra mahkeme veznesine harç yatırmaya geldi. Ondan sonra da dosya numarası alırsınız, dava açılmış sayılır. Mahkeme ilk incelemeyi yapar, bir duruşma günü belirler ve işte o an... Her şeyin başladığı an. Borçluya tebligat gider, itiraz eder mi etmez mi, göreceğiz.

Amma velakin, iflas talep dilekçesi yazmak sandığınız kadar kolay değil. Her şeyi doğru yazmak, eksiksiz sunmak zorundasınız. Bir noktayı atladınız mı, mahkeme sizi "usulden reddeder" ve gidersiniz. O yüzden benim naçizane tavsiyem, bu işi gerçekten iyi bilen bir avukata danışmanız. Abi ne de olsa "azıcık aşım, ağr...başım” derler ama bu iş öyle değil vallahi. İflas süreci, başınızı ağrıtmadan geçecek bir yolculuk değil. Her adımda dikkat, her satırda özen istiyor.

Bir dilekçe yazdınız diyelim, mahkemeye verdiniz. Sonra ne oluyor? Mahkeme, borçluya bir duruşma günü bildiriyor. O duruşmada siz alacaklı olarak orada olmak zorunda mısınız? Evet, ama illa ki bizzat gitmeniz gerekmez, avukatınız varsa o halleder. Borçlu gelir, itiraz eder, “ben borcumu öderim” der. Ya da gelmez, sessiz kalır, işte o zaman iflas kararı çıkma ihtimali ciddi anlamda yükselir. Abi, işin sırrı şu: Mahkeme, borçlunun ödeme gücünü ve niyetini test eder. Yani “veresiye defteri” gibi değil bu işler.

Ya borçlu iflası istemiyorsa? Tabii ki istemez. Ama siz alacaklısınız, hakkınızı aramak zorundasınız. İflas talebiniz kabul edilirse, mahkeme bir kayyum atar veya doğrudan iflas idaresini görevlendirir. Mallar tek tek sayılır, borçlar ödenir. Kimi zaman alacaklılar toplantısı yapılır, o ayrı bir kaos... Vallahi, o toplantılarda herkes birbirine girer.

Diyelim ki dilekçeniz reddedildi. Ne yaparsınız? İstinaf yolunuz var, temyiz yolunuz var. Ama unutmayın, bu süreç aylar sürebilir, yılları bulabilir. O yüzden acele etmeyin, sağlam adım atın. Bir avukata danışmak sadece tavsiye değil, neredeyse zorunluluk. Çünkü her mahkemenin usulü, her hâkimin bakışı farklı. Kimi evrakta ufak bir hata bulur, dosyayı iade eder; kimi daha esnektir, eksik belgeyi sonradan tamamlatır.

İşin özü şu: İflas talep dilekçesi, bir ticari mücadeledeki en keskin kılıçtır. Doğru kullanırsanız borcunuzu alırsınız, yanlış kullanırsanız kendinizi mahkemelerde bulursunuz. Abi, vallahi bu işler ciddi işler. O yüzden her cümleyi, her virgülü düşünerek yazın. Bir yanlış harf, bir eksik imza, mahkemenin kapısını yüzünüze kapatabilir.

Son bir şey daha: Bu dilekçeyi yazarken duygusal olmayın. Ne kadar sinirlenseniz de, ne kadar “abi bu adam beni batırdı” deseniz de, resmi bir metin yazıyorsunuz. Soğukkanlı olun, delilleri sıralayın, hukuki dayanakları gösterin. Gerisini mahkeme halleder. Vallahi billahi, doğru yaparsanız adalet yerini bulur.

Geri