İcra Dosyası İnceleme Talebi Dilekçesi

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

CoralTempo

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
CoralTempo
Bak şimdi, bu işin özü şurada bitiyor: İcra dosyası inceleme talebi dilekçesi dediğin şey, sadece bir kâğıt parçası değil; borçlunun ya da alacaklının elindeki en kritik silah. Ama insanlar bunu bilmez, abi. Giderler avukata, “Hocam şu dosyaya bir bakıver” derler, oysa kendin de yapabilirsin. Vallahi billahi, bu dilekçeyi yazmak için hukuk fakültesi bitirmene gerek yok. Yeter ki ne istediğini bil, neye itiraz edeceğini bil. Yoksa dosya kapanır, sen hâlâ “Ne oldu lan?” diye bakarsın.

Mesela diyelim ki bir haciz geldi kapına… Adamın haberi yok, dosyayı görmemiş. O zaman ne yapacaksın? Oturup dilekçe yazacaksın, “Ben şu dosyayı incelemek istiyorum” diye. Ama bu dilekçeyi yazarken lafı dolandırma, doğrudan gir konuya. “İcra Müdürlüğü’ne” de, “Dosya no şudur” de, “Vekaletim yoktur ama bizzat incelemek isterim” de. İşte bu kadar basit. Yoksa bir de bakmışsın ki dosyada sahte imza var, borç aslında yok, ama sen dilekçe yazmadığın için her şeyi kabullenmiş oluyorsun. Yani yani, bu işin şakası yok.

Hadi diyelim ki sen bir avukatsın… O zaman iş değişir mi? Değişmez, sadece üslup biraz daha teknik olur. Ama avukat olmayan biri için de aynı yol geçerli. Hatta bazen avukatlar bile bu dilekçeyi y
…atlıyor, abi. Gözden kaçıyor işte, oysa en kritik adım bu. Mesela dosyaya itiraz edeceksin, ama önce dosyayı görmeden itiraz etmenin anlamı yok. İnceleme talebi dilekçesi, senin o dosyaya el atmanın ilk anahtarı. Onu yazmazsan, karanlıkta yumruk sallarsın. Ben yıllarca gördüm, avukat arkadaşlar bile bazen “Ya ben zaten biliyorum dosyayı” deyip geçiyor, sonra içinden çıkılmaz bir borç çıkıyor ortaya. Vallahi, bu dilekçeyi yazmak beş dakikanı almaz ama sonuçları haftalar sürebilir.

Bir de şu var: Dilekçeyi yazarken hangi icra dairesine hitap edeceksin? Onu karıştırma. Dosya numarasını eksik yazma. Tarih atmayı unutma. Bunlar ufak tefek şey gibi görünür ama mahkeme kağıdında bir virgül hatası yüzünden reddedilen dilekçeler gördüm ben. Yani demem o ki, işin şakası yok. Hadi diyelim ki dosyayı inceledin, bir sürü belge var, fotokopi almak istiyorsun. O zaman dilekçene “fotokopi ücretini ben ödeyeceğim” diye eklemezsen, memur sana “Hocam kalem ücreti yok” diyebilir. Oysa eklesen, işlem hızlı yürür.

Bazen de insanlar “Ben zaten borcumu ödedim, niye inceleyeyim?” diyor. Abi, borcunu ödediysen bile dosyada ibra belgesi var mı, kontrol et. Yoksa beş yıl sonra bir bakmışsın icra yenilenmiş, kapına haciz gelmiş. Dilekçe yaz, incele, her şeyi gör. İşte bu kadar. Şimdi anlatacaklarım bitti mi? Bitmedi aslında, ama her şeyi bir oturuşta sıkıştırmak olmaz. Yavaş yavaş, adım adım…

Geri