Haciz Sırasında Yapılan İşleme Şikâyet Dilekçesi

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

ObsidianLagoon

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
ObsidianLagoon
Haciz sırasında, evin içinde dolaşırken, gözlerin belki de tırtıklı bir çatalı bulmaya çalışıyor—ama ne olur ki, bu çatal aslında “işleme” olarak adlandırılan bir sürecin parçası. İşleme, haklı bir sebepten dolayı malın satılması veya elden çıkarılması, peki bu noktada kendini savunma hakkın kısaca bir “şikayet dilekçesi” ile ortaya koyulması gerekiyor. Şimdi, bu dilekçenin nasıl yazılacağını, adım adım, seninle paylaşıyorum.

İlk adım, bir kağıt al, ya da bilgisayarın ekranı aç ve “Haciz İşleme Şikayet Dilekçesi” başlığıyla başlay; ama unutma, başlık yoksa da olsun, önemli olan içerik. Dilekçende, haciz tarihini, haciz veren kurumun adını ve hangi mallar üzerinde işlem yapıldığını net bir şekilde belirt. Burada “benim evimdeki mobilya mı diyor yoksa bankacılık hesapları mı?” gibi belirsizliklere yer vermemek, dilekçenin anlaşılmasını kolaylaştırır.

Peki, niye bu kadar detay? Çünkü mahkeme, banka, ya da haciz kurumu, bir şikayetten önce “tam olarak neye itiraz ediyorsun?” diye soracak. Sözünü kısa tut: “İşleme sırasında [malın adı]’nin satışı, yasal prosedürlere uygun olmadı.” Kısacası, “neden bunu haklı buluyorum” sorusunun cevapları burada yer almalı. Eğer “öfke” duymak istiyorsan, “vallahi, bu işleme benim için bir çok da haklı değil” gibi ifadeler ekle… ama unutmadan, “öfke” değil, “adil” kavramına odaklan.

Şimdi bir örnek: “Adıma yapılan haciz, 15 Mart 2023’te başlatıldı. Haciz sürecinde, 1.5 m² odakta bulunan eski bir sehpa satıldı. Ben, bu sehpayı 2010’da 12.000 TL’ye satın almıştım ve 2022’de 18.000 TL’ye değer kazandı. Haciz sırasında bu değer artışını gözetmeksizin satıldı. Bu nedenle…”. Bu parça, akıcı bir anlatı, ama aynı zamanda teknik bir dokunuş taşıyor.

Haciz işleme şikayet dilekçesi yazarken, genellikle yapılan hatalar şunlar: 1) Tarih ve kurum bilgilerini eksik yazmak, 2) “neden” sorusuna net cevap vermemek, 3) Kişisel duyguları aşırıya kaçırmak. Bu hatalardan kaçınmak için, “ne, nerede, kim, ne zaman” sorularını cevaplayarak bir tablo oluştur. Tablo gibi bir yapı, dilekçenin netliğini artırır.

Bir de “abi, bu süreci baştan baştan anlatmak mı lazım?” diye soruyorsun. Hayır, aslında tek bir başlık altında, olayların kronolojik sıralamasını ver. İlk adım: “Haciz tarihini ve ilgili mahkeme/kurumun adını belirle.” İkinci adım: “İşlem yapılan malın tanımını yap.” Üçüncü adım: “Neden bu işlemin hatalı olduğunu açıklay.” Dördüncü adım: “İlgili kanun maddelerini, varsa, ekle.” Son adım: “Şikayetin sonuç olarak ne istediğini açıkla.”

Son olarak, dilekçeni göndermeden önce bir kez daha okuy. “Sözünü kısa tut” gibi basit bir rehber bile, akıcı bir metinle birleştiğinde, “şikayet dilekçesi”nin etkisini yükseltir. “Abi, son cümlende ‘daha fazla bilgi için beni arayın’ diyebilirsin.” Böylece, okuyucu hem bilgilendirilir hem de seninle iletişime geçme isteği duyurur.

Unutma, bu dilekçe sadece bir belge değil, aynı zamanda “benin haklarımın korunması için bir araç.” Eğer bir gün haciz sürecinde adil bir şekilde yer alırsan, o anın hafızanda kalacak, “şikayet dilekçesi”nin de senin için bir dönüm noktası olmuş olacak. İyi şanslar, abi.

Geri