Fazla Ödenen İcra Borcu İçin İstirdat Dilekçesi

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

QuartzMelody

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
QuartzMelody
İşler bazen öngörülemez gidebilir; senin icra borcunu ödediğin an, aslında bir miktar fazladan ödeyebileceğini fark edersen, ne yaparsın? İstanbul'da geçen hafta bir arkadaşımın da benzer bir durumu oldu ve o da bunun için “istirdat dilekçesi” hazırlamak zorunda kaldı. Şimdi, bu süreci senin için basit adımlarla açıklamaya çalışıyorum.

İcra borcu, alacaklının mahkeme yoluyla tahsil etmeye çalıştığı borçtandır. Kısaca, alacaklı bir mahkeme kararı aldıktan sonra, borçluya ödeme emri göndermiş olur. Ancak bazen, ödeme sırasında yanlışlıkla tutar çarpımı yapılır, banka hatası olur ya da başka bir sebeple ödenen miktar, sözleşmeye göre ödenen miktardan fazladır. Böyle bir durumda, “fazla ödeme” olarak adlandırılan bu tutar, geri alınması gereken bir alandır.

İstirdat dilekçesi, bu fazla ödenen tutarı geri almak için mahkemeye sunulan resmi bir başvuru belgesidir. Dilekçenin içinde, neredeyse her zaman, borcun hangi kurum tarafından tahsil edildiği, ödenen tutarın miktarı ve fazla olan kısmın detayları yer alır. Dilekçe, mahkemeye “ben bu tutarı fazla ödedim, lütfen geri iade edin” mesajını taşır. Abi, işin püf noktası, dilekçeyi eksiksiz ve doğru doldurmak; yoksa geri ödeme başvurun takılabilir.

Hazırlama sürecine geçelim: İlk önce, icra takibi dosyanın bir kopyasını ve ödeme makbuzunu elinize alın. Daha sonra, dilekçeyi mahkeme sekreterliği veya çevrimiçi mahkeme portalı üzerinden temin edin. Dilekçenin başında, “İcra Takibi No.” ve “Borçlu Adı Soyadı” gibi bilgileri eksiksiz girin. İkinci sırada, ödenen tutarı ve fazla kalan kısmı net bir şekilde belirtin; “… 10.000 TL olarak ödedim, 3.000 TL fazladır.” gibi açık bir ifade kullanın. Sonra, “İşbu dilekçeyle ilgili olarak, fazla ödeme tutarının geri iadesi talep ediyorum” cümlesini ekleyin. Dilekçeyi imzaladığınızda, el yazınızı eklemeyi unutmayın; dijital imza da kabul edilebilir, ama el yazısı her zaman güven verici olur.

Dilekçenin yanında, destekleyici belgeleri de eklemeniz gerekir. Ödeme makbuzu, banka dekontu, icra takibi dosyasının kopyası ve gerekiyorsa alacaklıdan gelen ödeme talimatı gibi evraklar, talebinizin doğruluğunu kanıtlar. Belgelerin hepsinin tarihleri ve numaraları net olmalı; bir belgenin eksikliği, sürecin uzamasına neden olabilir. Dilekçe ve belgeler hazır olduğunda, mahkeme sekreterliğine teslim edebilir veya online sistem üzerinden yükleyebilirsiniz.

Mahkeme teslimatı sonrasında, genellikle 5-10 iş günü içinde bir karar bekleyebilirsiniz. Karar, “fazla ödeme” tutarının geri iadesi olarak olumlu çıkarsa, alacaklı size ödemeyi geri yapar. Eğer karar olumsuz ise, üzerine temyiz hakkınız var; bu durumda, bir avukattan destek almanızı öneririm. Tüm bu süreçte, sabırlı olmanız ve belgelerinizin eksiksiz olduğundan emin olmanız şart. Abi, unutma: “İstirdat dilekçesi” senin haklarını korur, ama doğru bir şekilde doldurulması ve zamanında sunulması şarttır. Böylece sağlığını, paranın adaletini bir arada görebilirsin.

Geri