Aidat Borcu Zamanaşımına Uğrar mı?

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

SaffronCadence

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
SaffronCadence
Apartman yöneticiniz yıllar önce ödenmeyen bir aidat borcunu aniden kapınıza dayanarak talep ettiğinde ne hissedersiniz? Çoğu kişi bu durumda paniğe kapılır ve borcu ödemek zorunda olduğunu düşünür. Oysa hukuk sistemi, alacaklıların sonsuza kadar bekleyemeyeceği ve borçluların da süresiz olarak baskı altında kalmayacağı bir denge kurmuştur. İşte bu dengeye zamanaşımı denir ve aidat borçları da bu kuralın dışında değildir.

Aidat borcu, bir apartman veya site sakininin ortak giderlere katılmak için ödemekle yükümlü olduğu bedeldir. Ancak bu borç zamanında ödenmezse, alacaklı yönetimin elini kolunu bağlayan bazı süre sınırları devreye girer. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'na göre, belirli bir süre boyunca takip edilmeyen alacaklar zamanaşımına uğrayarak talep edilemez hale gelir. Peki bu durum aidat borçları için de geçerli midir? İşte tam da bu noktada işler biraz karışır çünkü aidat borcunun niteliği ve hangi kanuna tabi olduğu büyük önem taşır.

Temel Kavramlar ve Tanım​

Zamanaşımı, bir alacağın belirli bir süre boyunca ileri sürülmemesi durumunda, alacaklının dava veya takip hakkını kaybetmesidir. Bu süre dolduktan sonra borçlu, borcunu ödemeyi reddedebilir. Aidat borçları ise kat mülkiyeti hukuku kapsamında değerlendirilir ve bu borçların zamanaşımı süresi konusunda farklı görüşler bulunur. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda aidat borçları için özel bir zamanaşımı süresi düzenlenmemiştir. Bu nedenle Yargıtay içtihatları ve doktrindeki ağırlıklı görüş, bu borçların 5 yıllık zamanaşımına tabi olduğu yönündedir.

Somut bir örnekle açıklamak gerekirse: 2018 yılının Ocak ayında ödenmeyen bir aidat borcu, 2023 yılının Ocak ayına kadar yasal takibe konulmazsa, bu borç zamanaşımına uğrar. Yani yönetici veya yönetim kurulu, 2023 yılından sonra bu borcun ödenmesi için dava açamaz veya icra takibi başlatamaz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken kritik nokta, zamanaşımı süresinin borcun muaccel olduğu (ödenmesi gereken) tarihten itibaren işlemeye başlamasıdır. Her ay ayrı ayrı işleyen bu süreler, borçluya karşı yapılacak herhangi bir yazılı ihtar veya icra takibi ile kesilebilir.

Aidat Borcunda Zamanaşımı Süresi Kaç Yıldır?​

Kat mülkiyeti hukukunda aidat borçlarının zamanaşımı süresi konusunda en çok tartışılan konu, bu borcun niteliğidir. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin yerleşik içtihatlarına göre, aidat alacakları 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 146. maddesinde düzenlenen genel zamanaşımı süresidir. Ancak bazı hukukçular, aidat borçlarının dönemsel (periyodik) bir edim olduğunu ve bu neden...dönemsel edim niteliği taşıdığı gerekçesiyle 5 yıllık genel zamanaşımı süresinin değil, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 147. maddesinde düzenlenen 5 yıllık özel zamanaşımı süresine tabi olduğunu ileri sürmektedir. Yargıtay içtihatları ise bu ayrımı netleştirmiş ve aidat alacaklarının dönemsel edim olarak kabul edilmesi gerektiğini ancak yine de 5 yıllık sürenin esas alınacağını belirtmiştir. Kısacası, pratikte her iki görüş de aynı sonuca varmaktadır: Aidat borçları için zamanaşımı süresi 5 yıldır.

Ancak bu sürenin başlangıcı konusunda titiz olmak gerekir. Her bir aidat taksiti, ait olduğu ayın son gününde muaccel hale gelir. Örneğin, Mart 2020 aidatı 31 Mart 2020’de ödenmesi gereken bir borçtur. Zamanaşımı süresi de bu tarihten itibaren işlemeye başlar. Yani aynı borç için 31 Mart 2025’e kadar yasal takip başlatılmazsa, borç zamanaşımına uğrar. Önemli bir ayrıntı da şudur: Aidat borcu için yapılan her yazılı ihtar, icra takibi veya dava açma işlemi, zamanaşımını keser ve süre yeniden işlemeye başlar. Bu nedenle yönetimler, sürekli olarak borçluları takip ederlerse zamanaşımı süresini uzatabilirler.

Zamanaşımının Kesilmesi ve Durdurulması Nasıl İşler?​

Zamanaşımı süresi dolmak üzereyken yönetim veya yönetici tarafından yapılan bazı işlemler, bu süreyi keser ve sıfırlar. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 154. maddesi, zamanaşımını kesen sebepleri saymıştır. Bunların başında borçluya yazılı ihtar göndermek, icra takibi başlatmak veya dava açmak gelir. Örneğin, yönetici noter aracılığıyla bir ihtarname gönderdiğinde, ihtarnamenin borçluya ulaştığı tarih itibarıyla zamanaşımı kesilir ve yeni bir 5 yıllık süre başlar. Aynı şekilde, icra dairesine yapılan bir takip başvurusu da süreyi keser.

Durdurma ise farklı bir kavramdır. Zamanaşımı, borçlunun borcu ikrar etmesi (örneğin kısmi ödeme yapması veya borcunu kabul ettiğine dair yazılı bir beyanda bulunması) durumunda da durabilir. Durdurma, sürenin donması anlamına gelir; yani durdurma sebebi ortadan kalktığında kalan süre kaldığı yerden işlemeye devam eder. Ancak pratikte aidat borçlarında durdurma çok sık görülmez. Asıl önemli mekanizma kesilmedir. Borçlu, yıllar önceki bir borcun kendisinden talep edilmesi durumunda, “Bu borcun zamanaşımına uğradığını düşünüyorum” diyerek itiraz edecekse, öncelikle bu sürenin kesilip kesilmediğini araştırmalıdır. Çünkü yönetim, zamanında bir ihtar göndermiş veya takip başlatmışsa süre yenilenmiş demektir.

Aidat Borcunda İşlemiş Faiz ve Zamanaşımı İlişkisi​

Aidat borcuna eklenen gecikme faizi de zamanaşımı açısından özel bir durum oluşturur. Ana para (aidat) için işleyen zamanaşımı, faiz için de geçerlidir. Yani 5 yıllık süre dolduğunda hem ana para hem de faiz talep edilemez hale gelir. Ancak Yargıtay’ın bir başka içtihadına göre, işlemiş faizler ayrı bir alacak kalemi olarak değerlendirilir ve her bir faiz dilimi için ayrı zamanaşımı süresi işler. Örneğin, 2018 yılına ait ana para borcu zamanaşımına uğramışsa, bu borca bağlı olarak işlemiş faizler de talep edilemez. Ama yönetim, 2018 yılı aidatını 2022 yılında icra takibine koymuşsa, 2022’den itibaren işleyen faizler zamanaşımına uğramamış sayılır.

Bu durum özellikle uzun süreli birikmiş borçlarda karmaşık hale gelir. Örneğin 10 yıllık birikmiş aidat borcu olan bir malik, yönetimin yalnızca son 5 yıllık kısmı talep edebileceğini, daha eski borçların zamanaşımına uğradığını iddia edebilir. Ancak yönetim, bu eski borçlar için ara dönemde ihtar veya takip yapmışsa, süre kesilmiş olur. Bu nedenle, uzun süredir ödenmeyen aidat borçlarında mutlaka bir avukata danışarak hangi yıllara ait borçların zamanaşımına uğradığı netleştirilmelidir.

Yönetim Planı ve Kat Mülkiyeti Kanunu’nun Rolü​

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesi, kat maliklerinin ortak giderlere ve yedek akçeye katılma yükümlülüğünü düzenler. Ancak bu maddede zamanaşımına ilişkin özel bir hüküm bulunmaz. İşte bu boşluk, Yargıtay’ın devreye girerek 5 yıllık süreyi uygulamasına neden olmuştur. Bununla birlikte, apartman veya site yönetim planlarında bu süreyi kısaltan veya uzatan hükümler yer alamaz. Çünkü zamanaşımı, kamu düzenine ilişkin bir kurumdur ve tarafların iradesiyle değiştirilemez. Yani bir yönetim planında “Aidat borçlarında zamanaşımı süresi 10 yıldır” gibi bir madde olsa bile bu hüküm geçersizdir.

Yönetim planı içinde yer alan bir diğer önemli husus, aidat borçlarının muacceliyet tarihidir. Planlarda genellikle aidatların her ayın belirli bir gününde ödeneceği belirtilir. Bu tarih, zamanaşımı süresinin başlangıcı için kritiktir. Örneğin, yönetim planında “Aidatlar her ayın 15’inde ödenir” deniyorsa, o ayın 15’i muacceliyet tarihi olur ve zamanaşımı bu tarihten itibaren işler. Yönetim planı olmayan veya net tarih belirtmeyen durumlarda ise genel teamül olarak ay sonu veya yönetim kurulu kararında belirtilen tarih esas alınır.

Kiracı ve Malik Ayrımı: Kim Sorumlu?​

Aidat borcundan asıl sorumlu olan, taşınmazın malikidir. Ancak kiracılar da kira sözleşmesi gereği aidatı ödeme yükümlülüğü altına girebilir. Peki zamanaşımı bu durumda nasıl işler? Malik, kendi adına işleyen zamanaşımı süresini ileri sürebilir. Kiracı ise malikin bu süreyi ileri sürmesi halinde bundan yararlanabilir. Yani kiracı, aidat borcunu kendisi ödemese bile, malikin “bu borç zamanaşımına uğradı” demesi durumunda kiracı da takip edilemez hale gelir.

Öte yandan, kiracının aidatı ödememesi halinde yönetim doğrudan kiracıya başvurabilir mi? Yargıtay, kiracının yönetime karşı doğrudan sorumlu olduğu görüşündedir. Ancak kiracı, zamanaşımı savunmasını kendisi de yapabilir. Örneğin, 2019 yılına ait bir aidat borcu 2024 yılında kiracıdan talep ediliyorsa, kiracı bu borcun zamanaşımına uğradığını ileri sürerek ödemeyi reddedebilir. Bu noktada önemli olan, kiracının borcu ikrar edip etmediğidir. Eğer kiracı daha önce bu borç için kısmi ödeme yapmış veya yazılı olarak borcu kabul etmişse, zamanaşımı süresi kesilmiş olabilir.

Uygulamada Sık Karşılaşılan Hatalar ve Çözüm Yolları​

En yaygın hata, yönetimlerin eski borçları bir “kara liste” olarak tutup yıllar sonra aniden talep etmesidir. Oysa hukuk, bu...tür bir uygulamaya izin vermez ve borçlu, zamanaşımı def’ini ileri sürerek ödemekten kaçınabilir. Yönetimlerin yaptığı bir diğer hata, kesilen zamanaşımı süresini belgeleyememektir. Örneğin, noter ihtarı gönderildiği iddia ediliyor ancak tebligat belgesi kaybolmuşsa, borçlu bu iddiayı kabul etmeyebilir ve mahkeme de yönetimi haksız bulabilir. Bu nedenle tüm yazışmaların ve takip işlemlerinin dosyalanması hayati önem taşır.

Ayrıca bazı yöneticiler, zamanaşımını “borcun tamamen silinmesi” olarak yanlış yorumlar. Oysa zamanaşımı, borcu ortadan kaldırmaz; yalnızca alacaklının dava ve takip hakkını engeller. Borçlu, zamanaşımına uğramış bir borcu gönüllü olarak öderse, bu ödeme geçerlidir ve geri istenemez. Bu noktada borçlular da sıkça hata yapar: Zamanaşımına uğradığını düşündükleri bir borcu sorgulamadan öderler. Oysa öncelikle bir avukata danışarak borcun gerçekten zamanaşımına uğrayıp uğramadığını teyit ettirmeleri gerekir.

Uzman Önerileri ve İpuçları​

Aidat borçlarınızı düzenli olarak takip edin: Yıllık bir liste oluşturup hangi ayların ödendiğini kontrol edin. Eksik ödemeleri fark ettiğiniz anda yönetimle iletişime geçin.

Yazılı ihtarları saklayın: Yönetimden gelen her yazılı ihtar veya bildirimi, tebligat belgeleriyle birlikte arşivleyin. Bu belgeler, zamanaşımının kesilip kesilmediğini kanıtlamak için kritiktir.

Kısmi ödeme yaparken dikkatli olun: Zamanaşımına uğradığını düşündüğünüz bir borca kısmi ödeme yaparsanız, bu ödeme borcu ikrar anlamına gelir ve zamanaşımı süresi yeniden başlar. Ödeme yapmadan önce mutlaka hukuki danışmanlık alın.

İcra takibine itiraz edin: Eğer yıllar önceki bir borç için icra takibi başlatılırsa, 7 gün içinde icra dairesine yazılı itiraz edin. İtiraz dilekçesinde borcun zamanaşımına uğradığını açıkça belirtin.

Dava açılmadan önce arabulucuya başvurun: 2023 yılından itibaren kat mülkiyeti uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu hale gelmiştir. Zamanaşımı itirazınızı arabuluculuk aşamasında da yapabilirsiniz.

Yönetim planını inceleyin: Aidat ödeme günleri ve muacceliyet tarihleri genellikle yönetim planında belirtilir. Bu tarihleri bilmek, zamanaşımı süresinin başlangıcını hesaplamanıza yardımcı olur.

Tüm ödemeleri banka kanalıyla yapın: Elden ödeme yapmak, ödemenin ispatını zorlaştırır. Banka dekontları hem ödeme tarihini hem de miktarı net olarak gösterir.

Eski borçları sorgulamadan ödemeyin: Yönetimden gelen abartılı bir borç bildirimi aldığınızda, önce bu borcun hangi yıllara ait olduğunu ve zamanaşımına uğrayıp uğramadığını araştırın.

Bir avukatla düzenli iletişimde olun: Özellikle kat mülkiyeti hukuku konusunda uzman bir avukat, zamanaşımı sürelerini takip etmenize ve itirazlarınızı doğru şekilde yapmanıza yardımcı olur.

Toplu konut ve site yönetimlerinde daha dikkatli olun: Büyük sitelerde aidat borçları daha karmaşık hale gelebilir. Bu nedenle yönetim kurulu kararlarını ve genel kurul tutanaklarını düzenli olarak inceleyin.

Sıkça Sorulan Sorular​

Aidat borcu için zamanaşımı süresi kaç yıldır ve ne zaman başlar?​

Aidat borçlarında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Bu süre, her bir aidat taksitinin muaccel olduğu (ödenmesi gereken) tarihten itibaren işlemeye başlar. Örneğin, Mayıs 2020 aidatı 31 Mayıs 2020’de muaccel olur ve 31 Mayıs 2025’e kadar yasal takip başlatılmazsa borç zamanaşımına uğrar.

Zamanaşımına uğramış bir aidat borcunu gönüllü olarak ödersem geri alabilir miyim?​

Hayır, geri alamazsınız. Zamanaşımı, borcu ortadan kaldırmaz, yalnızca alacaklının dava ve takip hakkını engeller. Gönüllü olarak yapılan ödeme geçerlidir ve bu ödeme sebepsiz zenginleşme kapsamında geri istenemez. Bu nedenle ödeme yapmadan önce mutlaka hukuki danışmanlık almalısınız.

Yönetim, zamanaşımına uğramış bir aidat borcu için icra takibi başlatırsa ne yapmalıyım?​

İcra takibi başlatıldığında, 7 gün içinde icra dairesine yazılı olarak itiraz etmeli ve itiraz dilekçesinde borcun zamanaşımına uğradığını açıkça belirtmelisiniz. İtirazınızı desteklemek için varsa ödeme dekontları, yazışmalar veya noter ihtarlarını ekleyin. Ayrıca bir avukata danışarak süreci profesyonelce yönetmeniz önerilir.

Kiracı olarak oturduğum dairenin aidat borcu zamanaşımına uğrarsa ben sorumlu olur muyum?​

Kiracı, kira sözleşmesi gereği aidatı ödeme yükümlülüğü altına girmişse, borçtan malikle birlikte sorumludur. Ancak malikin zamanaşımı def’ini ileri sürmesi halinde, bu savunmadan kiracı da yararlanır. Yani borç zamanaşımına uğramışsa, kiracı da takip edilemez hale gelir.

Yönetim, aidat borcunu tahsil etmek için noter ihtarı gönderdi. Bu işlem zamanaşımını keser mi?​

Evet, noter aracılığıyla gönderilen yazılı ihtar, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 154. maddesi uyarınca zamanaşımını keser. İhtarın borçluya ulaştığı tarihten itibaren yeni bir 5 yıllık süre işlemeye başlar. Ancak ihtarın tebliğ edildiğine dair belgenin saklanması çok önemlidir.

Sonuç​

Aidat borcu zamanaşımı, kat mülkiyeti hukukunun en çok tartışılan ve pratikte sıkça karşılaşılan konularından biridir. 5 yıllık süre, hem borçlu malikler hem de yönetimler için net bir takvim sunar. Ancak bu sürenin başlangıcı ve kesilmesi gibi detaylar, çoğu zaman gözden kaçar ve hukuki uyuşmazlıklara yol açar. Özellikle noter ihtarları, icra takipleri ve genel kurul kararları, zamanaşımını kesen kritik işlemlerdir. Bu nedenle yönetimler düzenli takip yapmalı, borçlular ise eski borçları sorgulamadan ödememelidir.

Unutulmamalıdır ki zamanaşımı, borcu silmez; yalnızca alacaklının yasal yollara başvurma hakkını ortadan kaldırır. Bu nedenle gönüllü ödemeler geçerlidir ve geri alınamaz. Eğer bir aidat borcunuz olduğunu düşünüyor veya yönetimden gelen bir ödeme talebiyle karşılaştıysanız, en doğru adım bir avukata danışmaktır. Her iki taraf için de önemli olan, hakların ve yükümlülüklerin bilincinde olarak hareket etmektir. Sonuç olarak, aidat borcu zamanaşımı konusu, doğru yönetildiğinde hem zaman hem de para tasarrufu sağlayan, ancak ihmal edildiğinde büyük hukuki riskler barındıran bir alandır.

Geri