Taşınmaz Haczi Talep Dilekçesi Örneği

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

ObsidianLagoon

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
ObsidianLagoon
Taşınmaz haczi talep dilekçesi, ev, arazinin eline geçmesini istediğin zaman yasal yoldan başvuracağın belgedir. Yanında bir not: “Sana bu yazıyı fırsat bulunca yazdım, çünkü senin de bu konuda bir çıkış yolu arayacağını düşünüyorum.” Dilekçeni hazırlarken bir adım atmanız gerek, ama bu adım aslında bir yolculuk gibi. Hadi, adım adım ilerleyelim, seninle birlikte.

İlk olarak, dilekçenin temel yapı taşlarını anlamalısın. Başlık, açılış cümlesi, talep kısmı, gerekçeler ve son olarak imzan. “Haczi talep dilekçesi” başlığı altında, “Benim adım …, …’den beri …” gibi bir giriş, başkalaşımın ne zaman ve hangi şartlarda gerçekleştiğini anlatır. Burada “benim adım” ifadesi, kişisel bir dokunuş katıyor, okuyucunun hikayenin içine girmesini sağlıyor.

Şimdi bir örnekle somutlaştıralım. “Adıma, soyadım, TC kimlik numaram; 12.01.1990 doğumlu; adresim …; 2015’den beri 45 m²'lik arazide yaşadığım evin tapusu bana ait.” Bu cümleler, senin kim olduğunu, hangi mülkü talep ettiğini ve bu mülk ile ilgili geçmişin ne olduğunu netleştirir. İnce bir nokta var: “2015’den beri” dediğinde, “bu tarih itibarıyla” demek, belki de daha resmi bir ifade olur. Ama unutma, belki de “…2015’den beri” ifadesi senin için daha samimi bir anlatım.

Talep kısmına geçerken, “Bu dilekçeyle, 15.04.2024 tarihli mahkeme kararına dayanarak, taşınmaz haczinin benim adımda kaydedilmesini talep ediyorum.” gibi bir cümle kurabilirsin. Burada “mahkeme kararına dayanarak” ifadesi, yasal dayanağını güçlendirir. Biraz daha açıklama ister misin? “Mahkeme kararının tam metnini ekliyorum.” demek, belki de ekstra bir güven verir.

Gerekçeler kısmı ise senin hikayeni anlatır. “Tüm bu sürecin ardından, arazinin tapusunun doğru şekilde kaydedilmesi benim için büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, gelecekteki ev kira sözleşmelerim ve varlık planlamam risk altında kalıyor.” gibi bir açıklama, hem kişisel hem de ticari açıdan maddi kayıpları önler. “Varlık planlamam” diye bir terim kullanmak, belki de kısacası “gelecekteki planlarım” demektir.

Son bölümde, “Bu dilekçeyi, ilgili mahkeme ve tapu müdürlüğüne teslim etmek istiyorum.” gibi bir eylem ifadesi bulunur. “Teslim etmek” yerine “göndermek” ya da “başvurmak” gibi farklı seçenekler de var. “Bu dilekçeyi göndereceğim” demek, belki de daha modern bir ifade sensin.

Dilekçenin sonunda, “İmza: …” kısmı var. Bu kısmı doldururken, unutmadan “Adım, soyadım, imzam” yazmak gerekir. “İmzam” ifadesini “imzayım” gibi bir hatayı yapabilir ama bu da kişisel bir dokunuş.

Şimdi, senin için bir örnek parça kopyala yapıştır. “Adıma, soyadım, TC kimlik numaram; 12.01.1990 doğumlu; adresim …; 2015’den beri 45 m²'lik arazide yaşadığım evin tapusu bana ait. Bu dilekçeyle, 15.04.2024 tarihli mahkeme kararına dayanarak, taşınmaz haczinin benim adımda kaydedilmesini talep ediyorum. Mahkeme kararının tam metnini ekliyorum. Tüm bu sürecin ardından, arazinin tapusunun doğru şekilde kaydedilmesi benim için büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, gelecekteki ev kira sözleşmelerim ve varlık planlamam risk altında kalıyor. Bu dilekçeyi, ilgili mahkeme ve tapu müdürlüğüne teslim etmek istiyorum. İmza: …”

Böylece, senin dilekçen hem resmi hem de samimi bir şekilde hazır. “İmza” kısmını yaptığında, belki de “Bu, benim imzam.” diyerek bitirirsin. Sonunda, “Bununla birlikte, eğer bir sorunun olursa, bana ulaşabilirsin.” gibi bir kapanış cümlesi, “seninle birlikte” hissini güçlendirir.

Unutma: Dilekçeni oluştururken, “dilekçe” ve “talep” gibi Son adım, dilekçenin tümünü bir kez gözden geçir. “Gözden geçirdim, imzaladım, gönderdim.” diye bir cümleyle tamamla. Ve şunu söyleyim: “Bu süreçte, seninle birlikteyiz. İyi şanslar!”

Geri