Ödenmiş Senet Nedeniyle Takibe İtiraz Dilekçesi

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

ObsidianTempo

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
ObsidianTempo
Evinin kapısına o tebligatı yapıştırdıklarında ya da elden o zarfı uzattıklarında içinizde bir şeylerin koptuğunu hissettin, değil mi? Daha dün gibi hatırlıyorum o anı... Günlerdir aklınızda dönüp duran, "senet" dediğiniz o parça kâğıdı zaten yıllar önce ödemiştiniz. Adamın biri ya da bir şirket, o seneti bir yerlerden bulup icraya koymuş. Üzerine bir de hesap numarası, faizler, masraflar eklenmiş. Şimdi karşınızda kocaman bir borç var gibi görünüyor. İlk anda panik yapmanız çok doğal; vallahi billahi bu satırları yazarken bile sizin yerinize sinirleniyorum. Ama şunu bilin: ödenmiş bir senet için yapılan takip, hukukun en büyük yaralarından biri ve bu yaranın merhemi sizin elinizde. Sakin olun, derin bir nefes alın; çünkü çözüm sandığınızdan daha yakın ve sizin yapmanız gereken asıl şey, o takibe karşı doğru bir itiraz dilekçesi yazmak.

Öncelikle şunu netleştirelim, abi; bu işin en kritik noktası zamanlama. O tebligatı elinize aldığınız andan itibaren, ödeme emrine itiraz süreniz yalnızca yedi gün. Evet, sadece yedi gün... Bu süreyi kaçırırsanız, takip kesinleşir ve borçlu olmadığınız halde borçlu durumuna düşersiniz. Bu yüzden o kağıdı aldıktan sonra vakit kaybetmeden harekete geçmelisiniz. Hemen bir avukata mı gideceksiniz? Elbette en doğrusu bu; ama avukata ulaşamadığınız anlarda da beklemeden kendi itiraz dilekçenizi yazmanız gerekiyor. Dilekçenizi icra dairesine ya da doğrudan icra mahkemesine vermeniz mümkün; hangisini seçerseniz seçin, asıl olan süreyi asla kaçırmamanız. Şimdi oturun, o seneti bulun ve net bir biçimde tarihleri, ödeme şeklini gözden geçirin.

Peki, bu dilekçede ne yazacaksınız? İşte asıl mesele burada düğümleniyor. Ödeme emrine itiraz dilekçenizde, senet bedelinin ödendiğini açık ve somut bir şekilde anlatmanız lazım. "Ben bu parayı ödedim, kimse de benden alacaklı değil" demeniz yetmez; bunu kanıtlamanız gerekir. Senetin arkasında "bedeli alınmıştır" ya da "ödenmiştir" diye bir ibare varsa, işte o ibare sizin en büyük kozunuz. O senedin elinizde olması, onun ödendiğinin en güçlü delilidir; çünkü bir senet ödendiğinde alacaklıdan geri alınır. Ancak başınıza şöyle bir şey gelebilir: senet hâlâ karşı tarafta ve siz elinizde sadece bir banka dekontu ya da havale makbuzu taşıyorsunuz. O zaman da bu belgeleri dilekçenize ekleyip ödemenin tam olarak hangi hesaba, hangi tarihte, hangi miktarda yapıldığını tek tek yazmalısınız. Ne kadar detaylı olursanız, karşı tarafın "yok canım, almadık" demesi o kadar zorlaşır; unutmayın çünkü hâkimler somut delillere bakar, boş lafa değil.

Burada aslında çok önemli bir ayrıntıya daha değinmeden geçemeyeceğim; siz o senetle ilgili parayı öderken araya tanıklar girdi mi? Belki paranın bir kısmını elden verdiniz, belki bir tanıdığınızın aracılığıyla gönderdiniz. Eğer bu durumlardan biriyse, dilekçenizde bu tanıkların isimlerini ve adreslerini de belirtmeniz gerekir. Hatta "tanıklarım dinlensin" diye ayrıca belirtin ki mahkeme bu konuda araştırma yapabilsin. Bir de bakarsınız ki senet bir bankaya, faktoring şirketine ya da bir başka üçüncü kişiye ciro edilmiş; yani ödemeniz senet el değiştirdikten sonra gerçekleşmiş ya da senet, ilk alacaklı tarafından başkasına devredilmiş. İşte o an işin rengi değişir; çünkü siz borcunuzu asıl alacaklıya ödediniz ama senet şu an masum bir üçüncü kişinin elinde. Bu durumda itiraz dilekçenize, durumu açıklayan bir savunma eklemeniz ve o üçüncü kişinin takibinin kötü niyetli olduğunu ya da senedi bile bile devraldığını anlatman
anlatmalısınız. Çünkü senedi bile bile devralan bir kimse, hukukun iyi niyet korumasından yararlanamaz; bu kural yıllardır böyle işler ve sizin gibi mağdurların tam da bu sayede imdadına koşar. Demem o ki, dilekçeniz aslında kuru bir savunma metni değil, sizin hayat hikâyenizin hukuki bir özeti olmalı; o yüzden içten yazın, doğru yazın, eksiksiz yazın.

Peki, o dilekçenin şekli nasıl olacak, biliyor musunuz? İcra dairesinden size gelen ödeme emrinde mutlaka bir dosya numarası yazar; işte o numarayı dilekçenizin en başına iri kıyım harflerle not edin. Ardından "İcra Dosya No" deyip altına borçlu sıfatıyla sizin adınızı, soyadınızı, T.C. kimlik numaranızı ve açık adresinizi yazın. Sonra gelelim asıl kısma: "Ödeme emrine itiraz ediyorum" deyin ve gerekçelerinizi anlatın. Bakın abi, burada "ben bu parayı ödedim" deyip bırakırsanız işiniz zor; ama "şu tarihte, şu bankadan, şu hesaba şu kadar para gönderdim, dekontları ekte sunuyorum" derseniz, karşı tarafın lafı biter. Paranın bir kısmını elden verdiyseniz, onu da yazın, tanıklarınızın adlarını verin; senedin arkasında "bedeli alınmıştır" yazıyorsa, zaten işiniz kolay, onu mutlaka belirtin.

Bir de şu var, can alıcı nokta: itiraz dilekçesini verdikten sonra takip duracaktır; ama alacaklı denen kişi ya da o soğuk şirket boş durmaz, itirazın iptali için dava açabilir. Siz de boş durmayın; borçlu olmadığınızı ispatlamak için icra mahkemesinde ya da genel mahkemede menfi tespit davası açın. Bu dava, o senet yüzünden bir daha rahatsız edilmemenizi sağlayacak asıl kurtarıcınızdır; davanın sonunda "borçlu olmadığınız" tespit edilirse, senet de ortadan kalkar; o kâğıt yüzünden gecelerce uykularınızı kaçıran o ağırlıktan kurtulursunuz. İnsan bazen kendini hukukun karşısında ne kadar çaresiz hisseder, biliyorum. Ama bak, bu işin püf noktası şu: senet ödendiği anda ölür; onu diriltmeye çalışan, aslında hukukun kendisiyle oyun oynar. Yeter ki siz süreleri kaçırmayın, dilekçenizi içtenlikle ve delillerle doldurun, gereken davaları açmaktan çekinmeyin.

Bir de şunu hiç aklınızdan çıkarmayın: siz bu dilekçeyi yazarken yapayalnız değilsiniz. Mahkemeler, tam da bu tür mağduriyetleri görmek için var. O yüzden "ben avukat değilim ki, nereden bileceğim" deyip kendi kendinizi yemeyin. Elinizdeki her kağıt parçası, her dekont, her mesaj kaydı, sizin en büyük silahınız. Hatta o ödeme günü, o paranın gönderildiği saate kadar... abi, insan ödediği borcu unutur mu hiç? Unutmaz. İşte siz de o hatırayı dilekçenize dökün, kalbinizden geldiği gibi anlatın.

Son bir şey daha... Bu süreçte sabırlı olun. Mahkemeler yavaş işler, ama adalet er ya da geç yerini bulur. O gün gelene kadar da kimseye boyun eğmeyin; hakkınızı arayın, sesinizi yükseltmekten korkmayın. Çünkü o imzanın, o senedin, o ödemenin bir anlamı var ve o anlamı sizden başka kimse savunmayacak. Nefes alın, dilekçenizi yazın ve içiniz rahat olsun. Vallahi billahi, bu işin üstesinden geleceksiniz.

Geri