CrimsonSpire
Kayıtlı Kullanıcı
Borçlu olduğunuzu düşünmediğiniz ya da borcun miktarını kabul etmediğiniz bir ödeme emriyle karşılaştığınızda, hukuki sürecin ilk ve en kritik savunma hattı "itiraz" müessesesidir. İcra takibinin başlatıldığı andan itibaren işlemeye başlayan yedi günlük kısa süre, borçlu için hem bir hak hem de bir sınav niteliği taşır. Bu süre zarfında usulüne uygun hazırlanmayan bir dilekçe, telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir. Ankara'da bir esnafın, adresinde tebliğ edilmeyen bir ödeme emrine zamanında itiraz edemediği için maaşına haciz konulması ya da bir şirketin, daha önce ödediği bir faturaya rağmen iki kez ödeme yapmak zorunda kalması, bu sürecin ne kadar hayati olduğunu gösteren somut örneklerdendir.
İcra ve İflas Kanunu’nun (İİK) 62. maddesi, borçluya tanınan bu itiraz hakkının sınırlarını ve şeklini belirler. Ancak pek çok kişi, "Ben borçlu değilim" diyerek sadece bir cümlelik dilekçe vermekte ve bu dilekçenin hukuki olarak yetersiz kalması nedeniyle takibin kesinleşmesine sebep olmaktadır. 2026 yılı itibarıyla UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sisteminin daha da yaygınlaşması ve elektronik tebligatın zorunlu hale gelmesiyle birlikte, itiraz süreçleri daha dijital ve hızlı bir hal almıştır. Bu makale, sadece bir dilekçe örneği sunmanın ötesine geçerek, ödeme emrine itirazın temel prensiplerini, hukuki dayanaklarını, dikkat edilmesi gereken püf noktalarını ve en sık yapılan hataları kapsamlı bir şekilde ele alacaktır.
ibaren yedi gün içinde (kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takiplerde beş gün, ilamsız icrada ise yedi gün) icra dairesine yazılı olarak ya da UYAP üzerinden elektronik ortamda yapılması gerekir. İtirazın temel amacı, takibin durdurulmasını sağlamak ve tarafları, borcun esası hakkında bir mahkeme önünde (genellikle itirazın iptali veya menfi tespit davası yoluyla) yargılamaya davet etmektir. Bu nedenle itiraz, icra takibinde "kesinleşmeyi" engelleyen en önemli hukuki işlemdir.
2. Gerekçeyi somutlaştırın: "Borca itiraz ediyorum" yazıp bırakmayın. Borcun neden olmadığını, ödendiğini, zamanaşımına uğradığını veya imzanın size ait olmadığını açıkça ve kısa cümlelerle anlatın.
3. Delilleri ekleyin: Varsa ödeme dekontu, banka havalesi teyidi, sözleşme fotokopisi gibi belgeleri dilekçenin ekinde sunun. Bu, icra müdürünün itirazı değerlendirmesini kolaylaştırır.
4. Yetki itirazını unutmayın: Eğer icra dairesi yetkisizse (borçlu ikametgahı veya sözleşmenin ifa yeri farklıysa) dilekçede mutlaka "yetkiye itiraz ediyorum" ibaresini kullanın.
5. Kısmi itiraz mümkün: Borcun bir kısmını kabul ediyorsanız, sadece itiraz ettiğiniz kısmı belirtin. "Asıl borca itiraz etmiyorum, ancak fahiş faize ve takip masraflarına itiraz ediyorum" yazmanız yeterlidir.
6. İmza inkarı risklidir: Gerçekten imzanız değilse kullanın, yoksa %20 tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz.
7. E-tebligatı kontrol edin: Şirket sahibiyseniz veya zorunlu e-tebligat kapsamındaysanız, UYAP hesabınızı düzenli kontrol edin. Tebligat size ulaştığında süre başlar, "görmedim" mazereti kabul edilmez.
8. Avukat desteği alın: Her ne kadar basit gibi görünse de, itiraz dilekçesinin hukuki sonuçları ağır olabilir. Özellikle büyük meblağlı takiplerde mutlaka bir avukata danışın.
9. Dilekçeyi bizzat verin veya iadeli taahhütlü gönderin: İcra dairesine verdiğinize dair bir alındı belgesi alın. Posta yoluyla gönderirseniz, süre içinde ulaştığından emin olun.
10. İtirazın ardından bekleme yapmayın: Alacaklının itirazın iptali davası açma ihtimaline karşı delillerinizi ve savunmanızı hazırlayın. Dava açılırsa mahkemede de etkin bir savunma yapmanız gerekir.
Örneğin, asıl borç 10.000 TL, faiz 2.000 TL ve takip masrafları 500 TL ise, borçlu “Asıl borç 10.000 TL’yi kabul ediyorum, ancak fahiş olduğu gerekçesiyle işlemiş faize ve masraflara itiraz ediyorum” diyerek kısmi itiraz yapabilir. Bu durumda icra müdürü, itiraz edilmeyen 10.000 TL için takibin devamına, itiraz edilen faiz ve masraflar için ise takibin durdurulmasına karar verir. Kısmi itiraz, borçlunun tamamını reddetmek istemediği ancak bazı kalemleri haksız bulduğu durumlarda en rasyonel savunma yoludur.
İcra ve İflas Kanunu’nun (İİK) 62. maddesi, borçluya tanınan bu itiraz hakkının sınırlarını ve şeklini belirler. Ancak pek çok kişi, "Ben borçlu değilim" diyerek sadece bir cümlelik dilekçe vermekte ve bu dilekçenin hukuki olarak yetersiz kalması nedeniyle takibin kesinleşmesine sebep olmaktadır. 2026 yılı itibarıyla UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sisteminin daha da yaygınlaşması ve elektronik tebligatın zorunlu hale gelmesiyle birlikte, itiraz süreçleri daha dijital ve hızlı bir hal almıştır. Bu makale, sadece bir dilekçe örneği sunmanın ötesine geçerek, ödeme emrine itirazın temel prensiplerini, hukuki dayanaklarını, dikkat edilmesi gereken püf noktalarını ve en sık yapılan hataları kapsamlı bir şekilde ele alacaktır.
Temel Kavramlar ve Tanım
Ödeme emrine itiraz, basitçe, bir icra takibine konu olan borcun varlığını, miktarını, faizini ya da takibin usulüne uygun yapılmadığını ileri sürerek, takibin durdurulmasını talep etme işlemidir. Bu işlem, İcra Hukuku'nun en temel savunma mekanizmasıdır ve İİK'nın 62. maddesinde düzenlenmiştir. Ödeme emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde (kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takiplerde beş gün, ilamsız icrada ise yedi gün) icra dairesine yazılı olarak ya da UYAP üzerinden elektronik ortamda yapılması gerekir. İtirazın temel amacı, takibin durdurulmasını sağlamak ve tarafları, borcun esası hakkında bir mahkeme önünde (genellikle itirazın iptali veya menfi tespit davası yoluyla) yargılamaya davet etmektir. Bu nedenle itiraz, icra takibinde "kesinleşmeyi" engelleyen en önemli hukuki işlemdir.
İtiraz Süresi Nasıl Hesaplanır?
Süre, ödeme emrinin borçluya usulüne uygun olarak tebliğ edildiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Örneğin, ödeme emri 10 Mayıs Pazartesi günü tebliğ edilmişse, süre 11 Mayıs Salı günü başlar ve 17 Mayıs Pazar günü sona erer. Ancak son gün resmi tatile denk gelirse, takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar itiraz edilebilir. Dikkat edilmesi gereken en kritik nokta, sürenin "tebliğ tarihi" ile başlamasıdır. Borçlunun ödeme emrini fiilen okumaması, adreste bulunmaması gibi durumlar, süreyi uzatmaz. Muhtara tebliğ, komşuya tebliğ gibi usulsüz tebliğlerde ise borçlu, tebliğin usulsüzlüğünü ayrıca ileri sürerek süreyi kurtarabilir. 2026 yılı itibarıyla e-tebligatın zorunlu olduğu durumlarda (özellikle tüzel kişiler ve zorunlu e-tebligat kapsamındaki gerçek kişiler için) tebligat, elektronik posta kutusuna ulaştığı tarihte yapılmış sayılır ve süre aynı kurallarla işler.İtiraz Şekli ve İçeriği
İtiraz, yazılı olarak icra müdürlüğüne bir dilekçe verilerek veya UYAP üzerinden e-İmza ile yapılır. Sözlü itiraz kabul edilmez; mutlaka yazılı olması gerekir. Dilekçede, itiraz edenin adı soyadı, T.C. kimlik numarası, takip dosya numarası, itirazın gerekçesi ve itirazın kapsamı (borcun tamamına mı yoksa bir kısmına mı, faize mi, yetkiye mi itiraz edildiği) açıkça belirtilmelidir. Sadece "borca itiraz ediyorum" yazmak yeterli değildir; gerekçeler somutlaştırılmalıdır. Örneğin, "Takip konusu senetteki imza bana ait değildir, bu nedenle borca itiraz ediyorum" veya "Söz konusu fatura bedeli 15.03.2025 tarihinde banka havalesi yoluyla ödenmiştir, bu nedenle borcun tamamına itiraz ediyorum" şeklinde ayrıntılı açıklamalar yapılmalıdır. Aksi halde, icra müdürü itirazı kabul etse bile, alacaklı itirazın iptali davası açtığında ispat yükü borçluya geçer ve yetersiz gerekçe aleyhe delil oluşturabilir.Kısmi İtiraz ve Yetki İtirazı
Borçlu, borcun tamamına itiraz edebileceği gibi, sadece bir kısmına da itiraz edebilir. Örneğin, asıl borç kabul ediliyor ancak işlemiş faiz veya takip masrafları fahiş bulunuyorsa, sadece bu kalemlere itiraz edilebilir. Bu durumda icra müdürü, itiraz edilmeyen kısım için takibin devamına, itiraz edilen kısım için ise takibin durdurulmasına karar verir. Ayrıca yetki itirazı da ayrı bir başlık olarak değerlendirilir. Borçlu, icra dairesinin yetkisine itiraz ediyorsa, bunu da dilekçesinde açıkça belirtmelidir. Yetki itirazı kabul edilirse takip dosyası yetkili icra dairesine gönderilir. Özellikle tüketici kredileri, kefalet sözleşmeleri gibi tüketici hukuku kapsamındaki takiplerde, yetki itirazı sıkça gündeme gelmektedir. 2026 yılında yürürlükteki mevzuata göre, genel yetkili icra dairesi borçlunun yerleşim yeri icra dairesidir; sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa.İmzaya İtiraz (İnkâr) ve Sonuçları
Kambiyo senetlerine (çek, bono, poliçe) dayalı takiplerde, borçlu senedin altındaki imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürerek imzaya itiraz edebilir. Bu itiraz, süre ve şekil bakımından normal borca itirazdan farklı değildir, ancak sonuçları çok daha ağırdır. İmzaya itiraz halinde icra müdürü takibi durdurur ve alacaklıya, imzanın borçluya ait olduğunu ispatlamak üzere 7 gün içinde mahkemeye başvurması için süre verir. Alacaklı imzanın aidiyetini ispat edemezse takip düşer. Ancak borçlu, kötü niyetli olarak imzayı inkâr eder ve alacaklı ispat ederse, borçlu alacağın %20'sinden aşağı olmamak üzere icra inkâr tazminatına mahkûm edilir. Bu nedenle imzaya itiraz, gerçekten imza sahtekârlığı varsa kullanılmalıdır.İtirazın Geri Alınması ve Değiştirilmesi
Borçlu, itiraz dilekçesini verdikten sonra, itirazdan vazgeçebilir veya itirazını daraltabilir mi? İcra hukukunda, itirazın yapılmasından sonra geri alınması veya değiştirilmesi, genellikle mümkün değildir. Çünkü itiraz, takibin durdurulması gibi kesin bir hukuki sonuç doğurur ve bu sonuçtan tek taraflı olarak dönülmesi, alacaklının menfaatlerini zedeler. Ancak Yargıtay kararlarına göre, itirazın kapsamını daraltmak (örneğin borcun tamamına itiraz ederken sonradan sadece faize itiraz etmek) bazı istisnai durumlarda kabul edilebilir. Bununla birlikte, itirazdan tamamen vazgeçmek, takibin kesinleşmesi anlamına gelir ve bu da borçlu aleyhine haciz veya iflas gibi sonuçları hızlandırır. Bu nedenle itiraz dilekçesi hazırlanırken çok dikkatli olunmalı, sonradan pişmanlık duyulacak bir ifadeden kaçınılmalıdır.İtirazın İptali Davası ve Borçlunun Korunması
Borçlu, süresinde itiraz ederek takibi durdurduğunda, alacaklı genellikle 6 ay içinde icra mahkemesinde itirazın iptali davası açar. Bu dava sonucunda mahkeme, itirazın haksız olduğuna karar verirse, takip devam eder ve borçlu aleyhine %20'den az olmamak üzere icra inkâr tazminatına hükmedilir. Borçlu için en büyük risk, itirazın haksız çıkması halinde ödeyeceği bu tazminattır. Ancak borçlu, itirazında haklıysa ve alacaklı dava açmaz veya davayı kaybederse, takip tamamen düşer. Bu noktada, borçlunun itiraz dilekçesini hazırlarken bir avukattan yardım alması, delillerini (ödeme dekontu, sözleşme, tanık beyanı vb.) dilekçe ekinde sunması büyük önem taşır. Unutulmamalıdır ki, itiraz sadece bir durdurma aracıdır; borcun esasının çözüldüğü yer mahkemedir.Uzman Önerileri ve İpuçları
1. Süreyi kaçırmayın: Ödeme emri elinize geçer geçmez hemen bir takvim notu alın. 7 günlük süre, tatiller ve hafta sonları dahil olmak üzere işler; son günü kaçırmamak için en geç 5. günde dilekçeyi icra dairesine teslim edin.2. Gerekçeyi somutlaştırın: "Borca itiraz ediyorum" yazıp bırakmayın. Borcun neden olmadığını, ödendiğini, zamanaşımına uğradığını veya imzanın size ait olmadığını açıkça ve kısa cümlelerle anlatın.
3. Delilleri ekleyin: Varsa ödeme dekontu, banka havalesi teyidi, sözleşme fotokopisi gibi belgeleri dilekçenin ekinde sunun. Bu, icra müdürünün itirazı değerlendirmesini kolaylaştırır.
4. Yetki itirazını unutmayın: Eğer icra dairesi yetkisizse (borçlu ikametgahı veya sözleşmenin ifa yeri farklıysa) dilekçede mutlaka "yetkiye itiraz ediyorum" ibaresini kullanın.
5. Kısmi itiraz mümkün: Borcun bir kısmını kabul ediyorsanız, sadece itiraz ettiğiniz kısmı belirtin. "Asıl borca itiraz etmiyorum, ancak fahiş faize ve takip masraflarına itiraz ediyorum" yazmanız yeterlidir.
6. İmza inkarı risklidir: Gerçekten imzanız değilse kullanın, yoksa %20 tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz.
7. E-tebligatı kontrol edin: Şirket sahibiyseniz veya zorunlu e-tebligat kapsamındaysanız, UYAP hesabınızı düzenli kontrol edin. Tebligat size ulaştığında süre başlar, "görmedim" mazereti kabul edilmez.
8. Avukat desteği alın: Her ne kadar basit gibi görünse de, itiraz dilekçesinin hukuki sonuçları ağır olabilir. Özellikle büyük meblağlı takiplerde mutlaka bir avukata danışın.
9. Dilekçeyi bizzat verin veya iadeli taahhütlü gönderin: İcra dairesine verdiğinize dair bir alındı belgesi alın. Posta yoluyla gönderirseniz, süre içinde ulaştığından emin olun.
10. İtirazın ardından bekleme yapmayın: Alacaklının itirazın iptali davası açma ihtimaline karşı delillerinizi ve savunmanızı hazırlayın. Dava açılırsa mahkemede de etkin bir savunma yapmanız gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Ödeme emrine itiraz ettikten sonra borçtan kurtulur muyum?
Hayır, itiraz sadece icra takibini durdurur, borcu ortadan kaldırmaz. Borcun esası, alacaklının itirazın iptali davası açması veya sizin menfi tespit davası açmanız ile mahkemece çözülür. İtiraz bir geçici korumadır.İtiraz süresini kaçırdım, ne yapabilirim?
Süreyi kaçırdıysanız, tebliğin usulsüz olduğunu iddia ederek tebliğ tarihinin düzeltilmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca, borcun esasına ilişkin olarak genel mahkemelerde menfi tespit davası açma hakkınız da bulunur, ancak bu dava icra takibini durdurmaz (teminat yatırırsanız durdurma kararı alabilirsiniz).İtiraz dilekçesini bizzat icra dairesine vermek zorunda mıyım?
Gerek yok. UYAP üzerinden e-İmza ile veya posta yoluyla (iadeli taahhütlü) da gönderebilirsiniz. Ancak postada gecikme riskine karşı en geç sürenin son gününde icra dairesine ulaşacak şekilde göndermelisiniz.Kısmi itiraz nedir, nasıl yapılır?
Kısmi itiraz, borcun bir kısmına itiraz edip kalan kısmını kabul etmektir. Örneğin, asıl borç 10.000 TL, faiz 2.000 TL isÖrneğin, asıl borç 10.000 TL, faiz 2.000 TL ve takip masrafları 500 TL ise, borçlu “Asıl borç 10.000 TL’yi kabul ediyorum, ancak fahiş olduğu gerekçesiyle işlemiş faize ve masraflara itiraz ediyorum” diyerek kısmi itiraz yapabilir. Bu durumda icra müdürü, itiraz edilmeyen 10.000 TL için takibin devamına, itiraz edilen faiz ve masraflar için ise takibin durdurulmasına karar verir. Kısmi itiraz, borçlunun tamamını reddetmek istemediği ancak bazı kalemleri haksız bulduğu durumlarda en rasyonel savunma yoludur.