İlama Aykırı İcra Emrine Şikâyet Dilekçesi

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

QuartzMelody

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
QuartzMelody
İlama’yı bir adım geriye oturup “Bu iş nasıl bir devir…?” diye merak ettiğinde, gerçekte yasal bir çerçeve içinde ilerlediğini fark edersin. Şayet bir mahkeme kararıyla karşı karşıya kalıp, kararın sana karşı aykırı bir şekilde yürütülmeye başlandığını düşünüyorsan, bu noktada “şikâyet dilekçesi” demek, aslında kendi haklarını koruma çabasıdır. Peki, nasıl bir yol izlemek gerekir?

Aykırı icra emri, mahkeme kararı gibi, “yürütülecek” bir eylemdir. Ama işin aslı, senin hakkın ve bu hakkın ihlal edildiği hissiyle başlar. İmla hatası, eksik belge, yanlış tanık ifadeleri… Hepsi birleşerek, “bu takdirde, bu karar aklımda bir şikâyet yaratıyor” hissini doğurur. Kısacası, “dilekçe” diye yazmak, haklı bir şikâyetin resmi bir ifadesi olur.

Şikâyet dilekçesi hazırlarken, en başta ne yazacağınızdan çok, neye ihtiyacınız olduğuna odaklanın. “Adımda bir adım atarken, eksik bir şey varsa, o eksikliği tamamlama şansınız var” diyerek ilerleyin. İlk olarak, aykırı icra emrinin kendisini, karar numarasını, tarihini ve ilgili mahkeme/kurumun adını net bir şekilde belirtin. Daha sonra, “neden bu işlemin aykırı olduğunu düşünüyorum” kısmında, somut delilleri sıralayın: fotoğraf, video, yazılı kayıt…

Bu süreçte, “belge listesi” oluşturmak, adım adım ilerlemenin yolunu açar. Örneğin, “gerekli belgeler: 1) alacak sözleşmesi, 2) mahkeme kararının kopyası, 3) tarafların kimlik fotokopileri” gibi bir liste, hem sizin hem de mahkeme yetkilileri için yol gösterici olur. Listeyi hazırlarken, “belirli bir sırayla” değil, “en önemli belgelerden başlayarak” ilerlemek, süreci hızlandırır.

Şikâyet dilekçesini yazarken, dilinizi sade tutun. “sana” diye hitap etmek, okuyucuya doğrudan bir sohbet havası verir. “Abi, bu hatayı fark ettiğinde hemen harekete geç, aksi takdirde haklarını kaybedebilirsin” gibi bir uyarı, hem içten hem de etkili olur. Ayrıca, “vallahi, bu sürecin zor olduğunu biliyorum ama…” gibi bir ifade, okuyucuyla bağ kurar.

İşlemi tamamlamak için, dilekçenizi ilgili mahkeme ya da icra dairesine teslim edin. Teslimat sırasında, “adresi, e‑posta ve telefon numaranızı” vermeyi unutmayın; böylece size ulaşılabilir. Teslimden sonra, “bu dilekçe onaylandı mı?” diye sorabilir, eğer gerekiyorsa ek belgelerle tamamlayabilirsiniz. “Şu anki sürede, mahkemenin yanıtını beklemek en mantıklı yol” diyerek, sürecin doğal akışını anlatın.

Eğer bu süreçte hukuki desteğe ihtiyaç duyarsanız, bir avukat veya hukuk firması ile iletişime geçmek, adım adım rehberlik almanıza yardımcı olur. “Billahi, bir avukatın yönlendirmesi sayesinde süreci daha hızlı ilerletebilirsiniz” diyerek, okuyucuya güven vermek mümkün.

Son olarak, “şikâyet dilekçesi” yazmak, sadece bir başlangıçtır. Bu belgeyi doğru bir şekilde hazırlayarak, haklarınızı koruma yolunda sağlam bir adım atmış olursunuz. “Abi, unutma ki, haklarını savunmak senin elinde; cesur ol ve harekete geç.”

Geri