İhtiyati Haciz Talep Dilekçesi Örneği

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

CoralTempo

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
CoralTempo
İhtiyati haciz talep dilekçesi hazırlarken aklınızdaki ilk soru mu "Neden ihtiyati haciz?" diye mi? Bu soruya cevap bulmak için, önce ihtiyati hacizin ne olduğunu ve ne zaman kullanıldığını bilmeniz gerekiyor. İhtiyati haciz, borçlunun borcunu ödemesi için zorunlu bir şekilde malını el koyma hakkı verir; yani, borçlu borcunu ödemeyecek gibi görünüyorsa, bu yasal yoldan geçmeniz gerekebilir. Abi, bu süreçte evet, evet, bir miktar bürokrasiyle karşılaşacaksınız ama elimizden geleni yaparak, adımları adım adım anlattığım sürecin ardından, bu işlemi sorunsuzca tamamlayabilirsiniz.

Şimdi, dilekçeyi yazmadan önce unutmamanız gereken en önemli şey, doğru bilgileri eksiksiz bir şekilde toplamaktır. İhtiyacınız olan belgeler şunlardır: borç miktarının kanıtı, alacaklı ve borçlu bilgileri, tarafların kimlik fotokopileri, varlıkların listesi, mahkeme kararının gerekçesi ve ilgili mahkeme dosya numarası. Tüm bu belgeleri tek tek kontrol edin, eksik kalmış bir şey yoksa, dilekçenizi yazmaya başlamak için hazırlıklı olursunuz.

Evet, şimdi dilekçe yazma sürecine geçiyoruz. Dilekçe, resmi bir belge olduğu için, başlığından itibaren süregelen adımları takip etmelisiniz. İlk satırda mahkeme adı, ilçe ve dosya numarası yer almalı; ardından “İhtiyati Haciz Talep Dilekçesi” yazısı gelir. Arka kısımdaki açılış cümlesinde, “Söz konusu alacaklı olarak, borçlunun borcunu ödememesi nedeniyle ihtiyati haciz talep ediyorum” gibi bir ifade kullanabilirsiniz. Küçük bir not: cümleleri çok uzun tutmayın, okuyucunun rahatça anlayabilmesi için bazen kısa, bazen uzun cümleler ekleyin.

Bir sonraki paragrafta, borçlu hakkında detaylı bilgi vermeniz gerekiyor. Adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, adresi ve iletişim bilgileri net bir şekilde dilekçede yer almalı. Burada “Siz de buna benzer bir durumdaysanız, abi, bu bilgileri eksiksiz olarak eklemeniz şarttır” gibi bir ifade ekleyerek, okuyucuya hem rehberlik hem de hatırlatma yapabilirsiniz.

Sonraki bölümde, borcun miktarını ve bu borcun temeli hakkında bilgi vermelisiniz. “Toplam borç miktarı … TL olup, bu rakamın oluşmasına sebep olan sözleşme/ödeme süresi ve taleplerin tarihleri” gibi detayları yazabilirsiniz. Burada, “Eğer bu bilgileri eksik bırakırsan, mahkeme söz konusu borcu inceleyebilir” gibi bir uyarı da ekleyebilirsiniz.

Dilekçenin “İhtiyati Haciz Talebi” kısmında, neden ihtiyati haciz talep ettiğinizi açıkça belirtmelisiniz. Örneğin, “Borçlu, borcunu ödememiş ve ödeme yapma niyetinde değil gibi davranıyor” gibi bir ifade kullanabilirsiniz. Bu kısımda, “Sana tavsiye ederim, bu kısmı net ve kesin bir dille yaz, belirsiz kalmasın” diyebilirim.

Bir sonraki paragrafta, varlıkların listesi ve haciz yapılacak malın detaylarını vermelisiniz. Burada, “Borçlunun sahip olduğu gayrimenkul, taşıt, banka hesabı gibi varlıkların listesi” gibi bir açıklama yer almalı. “Eğer bu varlıkları eksik belirtirsen, mahkeme bu malı haciz etmekten kaçınabilir” gibi bir uyarıyla devam edebilirsiniz.

Dilekçenin sonunda, talebinizi destekleyen belgeler ile birlikte, “Mahkemeden, ihtiyati haciz talebimi kabul etmesini ve borçlu üzerinde gerekli haciz işlemlerini başlatmasını rica ederim” gibi bir kapanış cümlesi ekleyin. Burada “Kapanışta, bir kez daha hatırlatmak isterim ki, bu talebin sonuçlanması için mahkemenin kararına güvenmek şart” gibi bir ifade ekleyebilirsiniz.

Son adım, dilekçeyi imzalamak ve ilgili mahkemeye teslim etmektir. İmza kısmında, adınızı, soyadınızı ve T.C. kimlik numaranızı doğru bir şekilde yazın. “Dilekçeyi teslim ettiğinizde, mahkeme dosya numarasını almayı unutmayın; bu numara, sürecin ilerleyişini takip etmek için çok önemli” diyebilirim.

Tüm bu süreç boyunca, “abi, bu işlemi adım adım takip edersen, ihtiyati haciz talebin başarılı olur” gibi bir motivasyonla ilerlemek, sizi daha rahat hissettirecektir. Unutmayın, süreç bazen uzun ve karmaşık olabilir, ama doğru bilgi ve belgelerle, bu süreci sorunsuzca tamamlayabilirsiniz. İhtiyati haciz talep dilekçesi, borçluya karşı hukuki bir koruma sağlar ve alacaklarınızı güvence altına alır. Bu yüzden, dilekçeyi hazırlarken titizlikle çalışın, eksik kalmış bir bilgi bırakmayın. Böylece, haklarınızı korumak için en doğru adımı atmış olursunuz.

Geri