İcra Masraflarına İtiraz Dilekçesi

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

CrimsonSpire

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
CrimsonSpire
Şu icra dairelerinin kesip biçtiği masraflar yok mu... İnsanın kanını donduran bir hesap geliyor önüne, neye itiraz edeceğini şaşırıyorsun. İşte tam burada durup bir nefes almak lazım, abi. O masraf kalemlerine tek tek bakacaksın, her birinin altında yatan o rezil mantığı göreceksin. Dosya masrafı diye bir şey var mesela, koskoca bir kalem. Ama sorarlar adama, bu dosyayı açmak için ne harcadın da benden bu parayı istiyorsun? Hadi diyelim ki bir evrak dosyası aldın, on lira. Ama faturaya bakıyorsun, üç yüz lira yazmışlar. Hayret bir şey vallahi.

Tebligat masrafları da cabası. Adam sana on tane tebligat göndermiş, her biri ayrı ayrı ücretlendirilmiş. Peki kardeşim, bu tebligatların hepsi gerçekten gerekli miydi? Yoksa sistem öylesine işliyor, her adımda bir masraf kapısı mı açılıyor? İşin acı tarafı, bu masrafların çoğu zaman borcun aslından bile daha yüksek olduğunu görüyorsun. Yani borcun bin lira, masraflar beş bin lira. Buna akıl sır erer mi? Ermez tabii.

Bir de avukatlık ücretleri var ki... İcra takibi başlatılırken avukat tutulmuş, mışıl mışıl uyuyan bir dosyaya yıllarca avukat ücreti yazılmış. Sor bakalım, bu avukat gerçekten bir şey yaptı mı? Yoksa sadece kağıt üzerinde mi var? İşte bu yüzden itiraz dilekçesi yazarken en çok bu noktaya yüklenmek gerekiyor. Çünkü orada bir haksızlık varsa, bunun hesabını soracak olan sensin, başkası değil.

Para cezaları da cabası... Gecikme faizi diye bir şey uydurmuşlar, üzerine bir de icra inkar tazminatı eklemişler. Oysa ne bileyim, belki borcun varlığını bile bilmiyordun. Belki tebligat adresine ulaşmamıştı, sen habersizdin. Ama sistem işliyor, durmaksızın faiz işliyor, masraf üstüne masraf bindiriyor. Yani demem o ki, her masraf kalemini sorgulamadan imzalamak, kendi cebine bir el uzatmakla aynı şey.

Şimdi diyeceksin ki, peki bu itiraz dilekçesi nasıl yazılır? Abi, işte burada ince bir nokta var. Dilekçeyi yazarken o agresif tonunu koruyacaksın, ama hukuki terimleri de düzgün kullanacaksın. Mesela "fahiş masraf" demekle yetinme, hangi kanun maddesine aykırı olduğunu da belirt. İcra İflas Kanunu'nun ilgili maddelerini aç, masrafların hangi oranlarda olabileceğini oku. Eğer dosyada bir avukat varsa, onun ücretinin vekalet ücreti tarifesine uyup uymadığını kontrol et. Uymuyorsa, oradaki her bir kuruşun itirazını yap.

Unutma, bu işlerde en büyük silahın bilgi sahibi olmak. Dosyanın her aşamasını takip et, tebligatları incele, masraf dökümünü iste. Hatta bazen icra müdürüyle birebir görüş, sor soruştur. "Bu masraf neden bu kadar yüksek?" de, "Dayanağı nedir?" de. Çünkü bazen sessiz kalmak, haksızlığa ortak olmaktır. Vallahi billahi öyle.

Son olarak, itiraz dilekçeni yazarken duygusal olma, ama insani ol. Yani "ben mağdurum, bana haksızlık yapılıyor" havası verme. Bunun yerine "işte kanun burada diyor ki, masraflar şu kadar olabilir. Siz bunu aştınız, itiraz ed
iyorum, kabul etmiyorum" demelisin. İşte o zaman karşındaki insan, ister icra memuru ister avukat olsun, ciddiye alır seni. Çünkü hukuk dilinde laf kalabalığı değil, somut delil ve dayanak geçerli.

Mesela, dosyada bir tebligat var, üzerinde "alacaklı vekiline tebliğ edildi" yazıyor. Ama sen bakıyorsun, o tebligatın gittiği adres yanlış, tarih uyuşmuyor, imza bile sahte gibi duruyor. İşte böyle bir durumda, "Vallahi bu tebligat geçersizdir, masrafını da kabul etmiyorum" diye itiraz edersin. Üstelik bunu yaparken, sadece itiraz etmekle kalmaz, aynı zamanda o tebligatın iptalini de talep edersin. Akıllı mısın, değil misin belli olsun.

Bir de şu var: İcra dosyalarında sık sık "bilirkişi ücreti" diye bir kalem çıkar karşına. Hadi diyelim ki bir gayrimenkulün değerini tespit ettirdiler, anladık. Peki ya hiçbir bilirkişi raporu alınmamış bir dosyada neden bu ücret var? O zaman kalk derhal, "Bu bilirkişi ücreti hangi rapor için alındı? Rapor dosyada yok, o halde masrafı da yoktur" de. Çünkü sistem bazen öylesine işliyor, herhangi bir gerekçe olmadan ekliyorlar bu kalemleri. Sen sorgulamazsan, kimse sorgulamaz.

Yani abi, bu işin özü şu: Haksız masrafa itiraz etmek, sadece bir dilekçe yazmak değil, aynı zamanda bir duruş sergilemektir. O duruşu sergilerken de ne kork, ne çekin. Hukuk senin yanında, yeter ki sen doğru adımları at. Ve unutma, her itiraz bir zaferdir, her zafer biraz daha cesaretlenmektir. Şimdi kalk, dosyayı aç, masrafları tek tek sırala ve o dilekçeyi yaz. Arkana yaslan, "Ben hakkımı aradım" de. Gerisi teferruat.

Geri