Ek Mehil Süresi Talep Dilekçesi

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

MalachiteCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
MalachiteCrescendo
Siz de bir süreçte takılı kalıp, “tamam, ek mehil süresi gerekiyor” demek istediniz mi? Peki, bu dilekçeyi nasıl yazarsınız, neye dikkat etmelisiniz, hangi adımları izlersiniz? İşte size bu konuda adım adım rehber niteliğinde, hafif bir sohbet havasında bir yol haritası.

İlk olarak, dilekçenizin temel amacını netleştirmelisiniz. “Ek mehil süresi” talebiniz, bir başvuru sürecinde ek süreye ihtiyaç duyduğunuzda kullanılır, ama unutmayın, bu talep bir “yeni başvuru” değil; mevcut başvurunuzun süresini uzatmak için bir istek. Böyle bir dilekçe, genellikle resmi bir kurum, belediye veya ilgili bir daireye yönelir.

Peki, dilekçenizi nasıl başlatırsınız? Kısaca bir selamlaşma ve başvurunun hangi kurumda yapıldığına dair bilgilendirme ile başlayın. “Merhaba, ben [adınız] ve [belge/başvuru] numaram olan … ile ilgili ek mehil süresi talebinde bulunmak istiyorum.” Bu cümle, okuyucunun (yani ilgili yetkilinin) hemen ne hakkında olduğunu anlamasını sağlar.

Daha sonra, neden ek süreye ihtiyaç duyduğunuzu açıklayın. Burada, “yardımcı belgeler” veya “gerekli onaylar” gibi unsurların tamamlanması için zamana ihtiyacınız var. “Son zamanlarda iş yoğunluğum nedeniyle … belgeleri tamamlayamadım” gibi bir açıklama, empati kurma şansını artırır. Unutmayın, bu açıklama samimi olmalı, dolayısıyla “abi” gibi ifadelerle hafifçe rahatlayabilirsiniz: “Abi, işler burada bir fırtına gibi, bu yüzden ek süreyi çok takdir ederim.”

Ek süre talebinizin mantıklı bir süresi olması gerekir. “En fazla … gün” gibi bir süre önerin, böylece yetkiliye belirli bir zaman çerçevesi sunmuş olursunuz. Bu, talebinizi daha somut kılar. “En fazla üç hafta” demek yerine, “en çok 21 gün” şeklinde açıklamak, hem net hem de resmi bir dil sunar.

Belirli bir tarih aralığını da dilekçenize ekleyin. “Bu süre, başvurunun 30 gün içinde değerlendirilmesi için yeterli olacaktır.” Dilekçenizde bunu belirtmek, sürecin hızlanmasına yardımcı olabilir. “İşlerinizi hızlandırmak için bu dönemi göz önünde bulundurmanızı rica ederim.” gibi bir ekleme, dilekçenizin etkisini artırır.

Bir adım daha ileri gitmek isterseniz, ek sürenin hangi belgeleri tamamlamak için gerekli olduğunu listeleyin. “Ek belge 1: …, Ek belge 2: …” gibi bir liste, yetkilinin neyin eksik olduğunu görmesini sağlar. “Bu belgeler, … kapsamındaki başvuruyu tamamlamak için zorunludur.” cümlesiyle süreci netleştirin.

Dilekçenize, ilgili belgelerin kopyalarını ekleyerek, ne kadar şeffaf olduğunuzu gösterin. “Ekli dosyalarda, …’ye dair belgeler yer almaktadır.” diyerek, başvurunuzun eksiksiz olduğunu vurgulayabilirsiniz. Böyle bir yaklaşım, sürecin hızlanmasına katkı sağlar.

Bir sonraki adım, dilekçenin sonunda “Teşekkür ederim” gibi bir kapanış yapmanızdır. “İlginiz ve anlayışınız için teşekkür ederim, en kısa sürede geri dönüşünüzü bekliyorum.” gibi bir kapanış, samimi bir hava katar. “Billahi, işinizi çok takdir ediyorum.” gibi bir ifade, dilekçenin samimiyetini güçlendirir.

Son olarak, dilekçeyi gönderirken bir adrese, e-posta adresine veya online sistemine teslim ettiğinizden emin olun. “Ek mehil süresi talep dilekçesi”nin hangi kanaldan gönderildiğini belirten bir not eklemek, hataların önüne geçer. “Bu dilekçeyi, … e-posta adresi üzerinden gönderiyorum.” gibi bir cümle, iletişiminizi netleştirir.

İşte bu kadar! Kısaca özetlemek gerekirse, ek mehil süresi talep dilekçesi yazarken, amacınızı netleştirip, nedenini samimi bir dille açıklayın, somut bir süre önerin, ilgili belgeleri ekleyin ve nazik bir kapanışla bitirin. Böylece, dilekçeniz hem resmi hem de kişisel bir dokunuş kazanır. Unutmayın, dilekçenizin içeriği kadar sunumu da önemlidir; bu yüzden dilinizi akıcı ve samimi tutun, ama resmi bir çerçeveyi de koruyun. İyi dilekçe yazılar!

Geri