2026 Güncel İcra ve İflas Hukuku Dilekçe Örnekleri

İcra ve hukuk süreçleri, borç takibi ve hukuki danışmanlık forumu. Sorularınızı sorun, uzmanlardan yanıt alın.

CoralRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 1
Çözümler 0
CoralRhythm
Geçen gün bir arkadaşım aradı, sesi adliye koridorları gibi soğuktu. "Abi, icra takibi başlatmışlar bana, ne yapacağımı bilmiyorum" dedi. İşte o an anladım ki, insanın başına gelmeden kimse icra hukukunu merak etmiyor. Vallahi öyle.

Ben yıllarca adliye muhabirliği yaptım, koridorlarda avukatlarla çay içtim, dosyaların kokusunu bilirim. O yüzden söylüyorum: panik yapma, önce doğru dilekçeyi bul. Gerisi gelir.

Dilekçe örnekleri denince herkesin aklına kopyala yapıştır geliyor ama iş öyle değil. Bir dilekçe, aynı ev yemeği gibidir. Malzemeler aynı olsa da herkesin eli farklıdır.

Hadi gel, sana en çok ihtiyaç duyacağın birkaç durumu anlatayım. İtiraz dilekçesi, şikayet dilekçesi, istihkak iddiası, bunlar en çok karşına çıkacaklar.

İcra dairesine gidip "ben itiraz ediyorum" demek yetmez, bunu yazılı yapmak zorundasın. Biliyorum, kulağa bürokratik geliyor ama sistem böyle. Sistem böyle olmasa zaten...

Ha bu arada 2026'yla birlikte bazı şeyler değişti, haberin olsun. Elektronik tebligat iyice yaygınla
tı, iyice yaygınlaştı. Artık kapına tebliğ zarfı gelmiyor, telefonuna mesaj düşüyor. Bir bakıyorsun iki gün içinde cevap vermen gerekiyor...

O yüzden elinin altında doğru dilekçe örnekleri şart. Ben kendi arşivimden birkaç tane paylaşabilirim ama önce şunu bil: her dosya kendi hikayesini yazar. Kopyala yapıştır yaptığın dilekçe, senin dosyana uymaz. Uymaz, vallahi.

Mesela en sık karıştırılan şey itiraz ile şikayet. İtiraz, borca karşı çıkıyorsun. Şikayet ise icra memurunun işlemi usulsüzse devreye giriyor. İkisi farklı, bunu karıştırma...

Yine bir arkadaşım vardı, "ben dilekçeyi internette buldum, biraz değiştirdim, verdim" dedi. Sonuç mu? Dosya beş ay süründü. Hâlbuki bir avukata danışsa on beş dakikada halledecekti. Abi ya, bu işler öyle değil işte.

İyi bir dilekçe yazmanın sırrı şu: Olayı kısa ve net anlat. Mahkeme ne anlatırsan onu görür. Abartma, duygu katma, sadece gerçeği yaz. Ama yazarken arada "işbu" gibi kalıplar da lazım... Yani tamamen günlük dille de olmuyor.

Yine de korkma, çok zor bir şey değil. Dürüst olayım, ilk defa yazacaksan bir örneğe bakman şart. Sonra kendi olayını onun üzerine kurarsın. Bir de şu var: 2026'da bazı harçlar ve süreler değişti. Mesela itiraz süresi hâlâ 7 gün mü? Değiştiyse bunu bilmek lazım. O yüzden güncel örnek bul, eski dosyalara takılma.

Zaman zaman ben de dava dilekçeleri yazıyorum, işin içinde olunca insan ister istemez öğreniyor. Ama vallahi en zoru iflas hukuku. İflas dilekçesi, iflasın ertelenmesi, konkordato... Uzmanlık istiyor, bu konuda kimseye "ben yapıyorum" demem. O kadar ağır bir alan ki.

Sana tavsiyem: İster borçlu ol ister alacaklı, avukat tutmadan önce mutlaka örnek dilekçeleri incele. En azından ne konuştuğunu bilirsin, avukatla doğru pazarlık yaparsın... Sonra "bu niye böyle olmadı" diye kendini yıpratmazsın.

Hadi bakalım, böyle şeyler ancak başına gelince öğreniliyor. Ben de ilk icra takibimde ne yapacağımı şaşırmıştım. Sonunda her şey yoluna girdi, senin dosyan da girer, merak etme... Yeter ki doğru dilekçeyi doğru yere ver.

Unutma, dilekçe bir sanattır. Hem hukuk hem sabır ister. Umarım hiç ihtiyacın olmaz ama olursa da bu yazdıklarım sana yol göstersin. O zaman ne derler bilirsin: "Hayırlısı".

Geri